Dostupni linkovi

FBI pomaže Crnoj Gori da se odbrani od sajber napada


Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin sa predstavnicima FBI
Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin sa predstavnicima FBI

Pravni ataše Federalnog istražnog biroa (FBI-a) za Crnu Goru, Srbiju te Bosnu i Hercegovinu, Kenet Brajan, iskazao je spremnost FBI-a za konkretnu podršku Crnoj Gori u odnosu na aktuelne sajber napade, na čemu se već radi, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u utorak, 30. avgusta.

Tokom radne posjete SAD-u, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, sastali su se sa predstavnicima FBI, vršiocem dužnosti glavnog specijalnog agenta, predstavnicima Oligarh tima i Odjeljenja za organizovani criminal, kako bi razmotrili dalju saradnju i podrške FBI-a crnogorskim kolegama, navodi se u saopštenju.

Sjedinjene Države razmatraju kako najbolje da odgovore na bilo koji zahtjev za podršku, koji bi Vlada Crne Gore mogla da uputi, kazali su ranije za Glas Amerike iz Stejt departmenta povodom učestalih sajber napada na vladinu infrastrukturu.

"Upoznati smo sa incidentom i u konsultacijama smo sa crnogorskom vladom", ističe se u kratkom reagovanju neimenovanog portparola Stejt departmenta.

Spremnost da pomogne crnogorskim vlastima prošle nedelje je izrazio i NATO.

O sajber napadima na Crnu Goru i vidovima podrške koju SAD i druge članice Alijanse mogu da pruže Podgorici, u ponedeljak su razgovarali potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu i ministar odbrane Raško Konjević i američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, objavljeno je na Tviter nalogu crnogorskog Ministarstva odbrane.

Zvaničnici u Crnoj Gori saopštili su u ponedjeljak da hakerski napad na informacioni sistem crnogorskih institucija i dalje traje, ali da sistem neće pretrpjeti trajne posljedice, i iznijeli procjenu da je napad koštao između 100.000 i 2,5 miliona eura.

Crna Gora radi na sanaciji štete dok i dalje traju najveći organizovani hakerski napadi na informacioni-tehnološku infrastrukturu (IT) Vlade, koji su počeli prije sedam dana.

Vladini stručnjaci uvjeravaju da su bezbjedni i državni i lični podaci građana, među njima i bankarski.

"U ovom trenutku ne može se sa sigurnošću reći kolika će biti šteta, ali naglašavam da je sačuvan sistem države, koji neće trpjeti trajne posljedice, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj na konfereniciji za novinare 29. avgusta.

Državna elektronergetska kompanija i Vodovod preduzeli su sve mjere da sistemi funkcionišu sigurno.

XS
SM
MD
LG