Dostupni linkovi

SAD najavile odobrenje buster doze vakcine za adolescente


I dalje nije jasno da li su kompanije Pfizer i BionTeck, jedini proizvodjači čije su vakcine dostupne deci, zatražili odobrenje dodatne doze za adolescente

Odobrenje za treću dozu vakcine protiv korona virusa za decu uzrasta od 12 do 15 godina u SAD moglo bi da bude izdato za nekoliko dana ili nedelja, izjavila je šefica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski.

"Uprava za hranu i lekove (FDA) bavi se trenutno tim pitanjem. Naravno, CDC će brzo slediti upustva koja budemo dobili od njih i nadam se da će se to dogoditi u narednim nedeljama", rekla je Valenski za CNN.

Nije međutim i dalje jasno da li su kompanije Pfizer i BionTeck, jedini proizvodjači čije su vakcine dostupne deci, zatražili odobrenje dodatne doze za adolescente uzrasta 12 do 15 godina, prenosi Glas Amerike.

Dodatne doze odobrene su za adolescente uzrasta od 16 i 17 godina i sve odrasle građane u SAD.

Pitanje u vezi sa dodatnim dozama za decu starijeg uzrasta aktuelizovano je u trenutku kada se SAD suočavaju sa novim talasom zaraze varijantom omikron jer je broj novozaraženih u porastu.

Prethodno je odobrena vakcinacija dece uzrasta od pet do 12 godina.

Rošel Valenski je rekla i da se ne očekuje skoro odobrenje vakcine za decu mlađu od pet godina.

"Kompanije i proizvođači rade na imunizaciji dece mlađe od 5 godina. To se neće dogoditi u narednom mesecu", rekla je ona.

Pfizer je ranije tokom meseca objavio da razmatra režim od tri vakcine protiv za decu uzrasta od dve do 16 godina, dok su rezultati istraživanja pokazali da trostruka doza kod ljudi starijih od 16 godina pružaju veću zaštitu.

XS
SM
MD
LG