Dostupni linkovi

Rekordna zaplena bitkoina u SAD


Rekordna zaplena američkog Ministarstva pravde od 3,6 milijardi dolara u bitkoinima pokazuje da su vlasti sve više u stanju da prate i nadgledaju tokove kriptovaluta koje su postale omiljene među kriminalcima zbog veće anonimnosti u isplatama i transakcijama, pišu svetski mediji.

Čitamo vam: Rekordnom zaplenom bitkoina vlasti SAD pokazale da mogu ući u trag kriptovalutama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:13 0:00

'Lavirint transakcija kriptovalutama'

Američki istražitelji saopštili su u utorak, 8. februara, da su sproveli najveću finansijsku zaplenu u SAD, u vrednosti od preko 3,6 milijardi dolara u ukradenim bitkoinima, u slučaju u kojem je uhapšen bračni par zbog navodnog plana za pranje kriptovaluta, ukazuje Tajms (The Times).

Zvaničnici su rekli da su, uprkos raširenom mišljenju da se bitkoini ne mogu pratiti, uspeli da prate onlajn transfere kako bi ušli u trag bitkoina ukradenih 2016. godine s berze virtuelnih valuta Bitfineks (Bitfinex).

Tridesetčetvorogodišnji Ilja Lihtenštajn (Ilya Lichtenstein), koji ima državljanstvo Rusije i SAD, i njegova tridesetjednogodišnja supruga Heder Morgan (Heather) uhapšeni su na Menhetnu i preti im kazna do 20 godina zatvora zbog pranja novca i do pet godina zbog zavere za prevaru.

"Neuspešno pokušavajući da zadrže digitalnu anonimnost, optuženi su prali ukradena sredstva kroz lavirint transakcija kriptovalutama. Zahvaljujući pedantnom radu organa za sprovođenje zakona, Ministarstvo (pravde SAD) još jednom je pokazalo kako može i da će pratiti novac, bez obzira u kom obliku", rekla je zamenica ministra pravde Lisa Monako (Monaco).

Lihtenštajn i Morgan nisu optuženi za hakovanje Bitfineksa. Tužioci navode da su oni primili ukradene bitkoine i da su navodno koristili tehnike pranja novca i prebacivali sredstva preko menjačnica i tržišta na darknet koji se koristi za kriminalne aktivnosti.

Tužioci navode da su milioni dolara unovčeni i korišćeni za kupovinu zlata i svakodnevnih predmeta kao što su Valmart (Walmart) poklon kartice, kao i za isplate Uberu, sajtu Hotels.com i Plejstejšnu (PlayStation).

Zbunjujući svet kriptovaluta

U trenutku provale u Bitfinkes, ukradenih 119.754 bitkoina vredela su oko 71 milion dolara. Vrednost te kriptovalute je poslednjih godina toliko porasla da vrede oko 4,5 milijardi dolara, ističe Vašington post (The Washington Post).

Federalni zvaničnici rekli su da su uspeli da zaplene oko 94.000 ukradenih bitkoina, čija je vrednost procenjena na 3,6 milijardi dolara.

Bitkoin je najpopularnija kriptovaluta, što je zapravo kompjuterski kod koji omogućava ljudima da čuvaju i šalju sredstva preko interneta. Open sors kod za bitkoin nastao je pre više od 10 godina i funkcioniše preko ogromne mreže privatnih kompjutera širom sveta.

Vrednost bitkoina se obično izražava u dolarima i određena je transakcijama u menjačnicama, ali može da se naglo menja. Početkom novembra bitkoin je dostigao rekordnu vrednost od 69.000 dolara da bi prošlog meseca pao na 35.000 dolara, posle čega se donekle oporavio i sada vredi oko 43.000 dolara.

Zvaničnici organa za sprovođenje zakona, kako ističe Vašington post, sve su više zabrinuti da složene i brze promene u često zbunjujućem svetu kriptovaluta koriste kriminalcima svih vrsta koji žele i da ukradu novac i da ga kriju od vlasti.

Posebno, ističe list, rensomver napadi – u kojima hakeri traže novac preteći da će inače uništiti dokumenta na kompjuterima kompanija i pojedinaca – predstavlja ilegalnu aktivnost u kojoj kriminalci favorizuju kriptovalute.

Problemi zbog manjka propisa

Upad u Bitfineks 2016. bio je jedan u nizu hakovanja berzi za kriptovalute koje su omogućile krađu velikih količina digitalnih valuta. Čak i kad se ukradena sredstva vrate, te krađe ističu bezbednosne slabosti u relativno novom svetu kriptovaluta, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

U nekim slučajevima, ti incidenti su drastično uticali na vrednosti kriptovaluta. Posle hakovanja Bitfineksa, jedne od najvećih berzi u istoriji tržišta kriptovaluta, vrednost bitkoina je pala za oko 20 odsto.

Dok sve više Amerikanaca kupuje i prodaje kriptovalute, regulatori su neke velike menjačnice u SAD stavili pod zvanični nadzor.

Ipak, kriptovalute se prebacuju preko decentralizovane kompjuterske mreže koja nije pod kontrolom nijedne vlade ili kompanije, tako da se većina trgovanja i dalje odvija na uglavnom neregulisanim berzama kao što je Bitfineks koje korisnicima daju malo informacija o svojim operacijama.

Nedostatak propisa doveo je do mnoštva problema u svetu razmene virtuelnih valuta, preteći da naruši poverenje potrošača i uspori širu primenu kriptovaluta, ističe Njujork tajms. Prva berza bitkoina, Mt. Goks (Mt. Gox), propala je 2014. pošto su hakeri provalili njene bezbednosne sisteme i izvukli 500 miliona dolara novca njenih klijenata.

Svaka transakcija se beleži

Operacija Ministarstva pravde usledila je nakon što su američke vlasti uložile resurse u kontrolisanje kriptovaluta posle obećanja da će suzbiti kriminalnu upotrebu digitalnih tokena, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

"Današnja hapšenja i najveća finansijska zaplena Ministarstva (pravde) dosad, pokazuju da kriptovaluta nije sigurno utočište za kriminalce", rekla je Monako.

Neki od ukradenih bitkoina prebačeni su na račune koje je kontrolisao uhapšeni bračni par preko "komplikovanog procesa pranja novca" koji je uključivao menjanja različitih kriptovaluta, često uzastopno u kratkom vremenskom roku.

Ipak, iako su kriptovalute zbog anonimnog procesa prebacivanja novca postale omiljene među sajber kriminalcima, svaka transakcija se beleži na blokčejnu koji ne može da se menja, što istražiteljima omogućava da nadgledaju i prate isplate, ukazuje Fajnenšl tajms, dodajući da je reč o takozvanoj blokčejn analitici ili forenzici koja sve više napreduje.

"Federalni organi za sprovođenje zakona još jednom su pokazali da možemo da pratimo novac preko blokčejna i da nećemo dozvoliti da kriptovaluta bude sigurno utočište za pranje novca ili zona bezakonja u našem finansijskom sistemu", rekao je zvaničnik u krivičnom odeljenju Ministarstva pravde SAD Kenet Polajt (Kenneth Polite).

Tehnološki i kripto preduzetnici

Zvaničnici kažu da su federalni agenti tokom pretresa kuće uhapšenog bračnog para pronašli torbu s pripejd telefonima, 40.000 dolara u gotovini i uređaj s elektronskim fajlom koji sadrži lažne identitete korišćene za otvaranje bitkoin naloga. U drugom fajlu pronađenom u pretrazi nalaze se informacije kako kupiti pasoš na darkvebu.

Vlasti veruju da Lihtenštajn i Morgan imaju pristup bitkoinima u vrednosti od 330 miliona dolara koje istražitelji još nisu locirali.

Morgan i Lihtenštajn, koji ima nadimak Dač (Dutch – Holanđanin), na društvenim mrežama predstavljali su se kao tehnološki i kripto preduzetnici. Oni su, prema dokumentima podnetim u sudu, vlasnici nekoliko preduzeća koje su koristili da opravdaju neke od transakcija u kriptovalutama.

Par je, prema prijatelju Heder Morgan, planirao da kupi stan od dva miliona dolara u Njujorku, mada nisu vodili raskošan način života i nisu rasipali novac. Prijatelj je rekao i da je njihovo venčanje u novembru bilo skromno.

Stručnjaci za finansijski kriminal kažu da rekordna zaplena, kao i drugi slučajevi u poslednjih nekoliko godina pokazuju da su organi za sprovođenje zakona sve više u stanju da nadgledaju tržišta kriptovaluta, ističe Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Ipak, iako zvaničnici agencija koje istražuju krivična dela u vezi s kriptovalutama, uključujući i američku tajnu službu, kažu da blokčejn zapisi omogućavaju digitalni trag za njihove istrage, oni pozivaju kreatore politike da ojačaju propise o identitetima korisnika kriptovaluta.

Ministarstvo pravde SAD je prošlog oktobra osnovalo tim za krivično gonjenje kriminalaca koji se oslanjaju na kriptovalute, kao i za zaplenu nezakonito ostvarene zarade.

Prošle godine, američke vlasti su uspele da povrate oko 2,3 miliona dolara u bitkoinima koje je Kolonijal pajplajn (Colonial Pipeline Co) platio ruskoj ransomver bandi koja je hakovala važan naftovod te kompanije, zbog čega nekoliko dana nije radio.

Ari Redbord, bivši visoki zvaničnik Ministarstva finansija SAD koji sada radi u firmi za analizu blokčejna TRM Labs, rekao je da hapšenja Morgan i Lihtenštajna pokazuje da istražitelji razvijaju sposobnosti da prate tokove kriptovaluta, i godinama pošto su izvršene nezakonite transakcije.

Slučaj takođe pomaže organima za sprovođenje zakona da razumeju strategije koje hakeri, teroristi i drugi kriminalci koriste na tržištima digitalnih valuta kako bi pokušali da prebace nedozvoljena sredstva, rekao je on.

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG