Dostupni linkovi

Američka avijacija 'održala vojnu vježbu iznad BiH'


Američki borbeni avion F-16 tokom leta (Ilustracija)
Američki borbeni avion F-16 tokom leta (Ilustracija)

Kopneno-zračna vježba Specijalnih snaga Vojske Sjedinjenih Američkih Država i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana je 8. januara u popodnevnim satima.

Iz Ambasade SAD-a u BiH su ranije saopćili da će dva lovca američkog vazduhoplovstva tipa F-16 Fighting Falcon (borbeni sokolovi) preletjeti područje gradova Brčko i Tuzla u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine.

Lovci lete u pratnji aviona KC-135 Stratotanker iz kojeg se vrši punjenje aviona lovaca u letu.

Vježba je održana uoči obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara, na datum koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, dok je u Banjoj Luci održavana svečana akademija koju su organizirale vlasti tog entiteta.

U ranijem saopćenju Ambasade SAD-a u BiH se navodi da bilateralna obuka "pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku anti-dejtonskih i secesionističkih aktivnosti".

"Poštujući odredbe Zakona o zrakoplovstvu BiH i Zakona o obrani BiH, ministar Helez je odobrio današnji (8. januara) prelet tri američka aviona, od čega dva borbena F-16, preko teritorija BiH, radi unaprijed planirane vježbe sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne potpore (JTAC) iz sastava OS BiH i OS SAD", saopćili su iz Ministarstva odbrane BiH nakon sastanka ministra Zukana Heleza i američkog vojnog izaslanika u BiH Erica Adamsa.

Vojnici SAD-a i BiH tokom vježbe 8. 1. 2023.
Vojnici SAD-a i BiH tokom vježbe 8. 1. 2023.

JTAC timovi sastoje se od posebno obučenih pripadnika koji usmjeravaju djelovanje borbenih letjelica koje pružaju blisku zračnu podršku. Koriste se kao kopnena prethodnica za usmjeravanje djelovanja vojnih letjelica koje djeluju kao podrška kopnenim snagama.

Prema podacima s Flightradara, avion KC-135 Stratotanker je doletio iz baze u Velikoj Britaniji i napravio više krugova iznad BiH na području Banje Luke. U zračni prostor BiH ušao je preko Mađarske i Srbije oko 13 sati.

Let američkog aviona KC-135 Stratotanker iznad BiH, 8. 1. 2023.
Let američkog aviona KC-135 Stratotanker iznad BiH, 8. 1. 2023.

Nakon toga je KC-135 Stratotanker napustio zračni prostor BiH u smjeru Hrvatske oko 16 sati. Borbeni avioni F-16 nisu vidljivi na ovoj stranici.

F-16 Fighting Falcon je laki borbeni avion koji je prvi put uveden u službu 1979. godine. Američko ratno zrakoplovstvo ga je intenzivno koristilo u oba rata u Iraku, kao i tokom rata u Afganistanu.

Više od 4.600 aviona F-16 je napravljeno 1976. godine, kada je zvanično odobrena proizvodnja.

Političko rukovodstvo RS-a, predvođeno predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, glasno najavljuje odcjepljenje ovog entiteta, na što su više puta reagovali iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, kao i predstavnici Evropske unije i drugih zemalja u Bosni i Hercegovini.

"Milorad Dodik griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on gura BiH ka sukobu, poručili su tako iz Američke ambasade 28. decembra 2023. godine.

Dodali su da je Republika Srpska entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine, te da državni Ustav ne predviđa pravo entiteta na odvajanje.

U maju 2023. godine američki bombarderi B-1B Lancer su u sklopu vježbi preletjeli BiH.

Američki bombarderi s jasnom porukom za BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
XS
SM
MD
LG