Dostupni linkovi

Ambasada SAD ukazala na čvrstu predanost integritetu BiH


Ambasada SAD u BiH

Predanost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH je čvrsta i nepokolebljiva, objavila je ambasada SAD-a u BiH na svom službenom Twitter profilu u petak, 28. februara.

Također su naglasili da niti jedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim aranžmanima između NATO-a i suverenih zemalja.

Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta BiH i članica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić komentarisala je u petak mogući ulazak BiH u NATO u pogledu stava Rusije prema tome.

Ona je u komentaru na Twitteru izjavila da je Rusija u martu 2021. godine naglasila da će reagovati ako BiH poduzme korake ka pridruživanju NATO-u.

"Nemojte poslije da niste znali", napisala je Majkić.

Pitanje članstva Ukrajine u NATO-u mnogi vide kao suštinsko za tenzije i krizu koja je kulminirala invazijom Rusije tokom noći 24. februara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin traži da se NATO savez ne širi u Ukrajinu niti bilo koju drugu bivšu sovjetsku republiku izrazivši zabrinutost zbog vojnog i političkog savezništva koje je formirano kao protuteža bivšem SSSR-u.

Ukrajinski zvaničnici su 25. februara saopćili da je ruska vojska ušla u Kijev.

Putin je nekoliko dana prije invazije priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

XS
SM
MD
LG