Dostupni linkovi

Rekordi na Volstritu posle najave Feda o smanjenju kamata


Njujorška berza, 14. januar 2022.
Njujorška berza, 14. januar 2022.

Glavni indeksi na berzi u Njujorku u sredu su zabeležili rekordne vrednosti pošto su Federalne rezerve nagovestile da će ove godine verovatno smanjiti kamatne stope za čime Volstrit žudi, uprkos pojedinim obeshrabrujućim izveštajima o visokoj inflaciji.

Indeks S&P 500 je porastao za 0,9 odsto na 5.224,62 poena i dostigao najviši nivo drugi dan zaredom. Samo od početka ove godine taj indeks je porastao za 9,5 odsto, što je malo bolje od proseka za celu godinu u poslednje dve decenije.

Indeks Dau Džons (Dow Jones) porastao je jedan odsto na 39.512,13, a Nasdak za 1,3 odsto na 16.369,41 poena. Oba ova indeksa su takođe postigli rekorde.

Federalne rezerve su u saopštenju navele da je inflacija i dalje "povišena", dok su podigla ekonomske projekcije za ekonomski rast i snizila projekciju stope nezaposlenosti u odnosu na procene iznete u decembru.

Akcije su dodatno porasle pošto je predsednik Fed Džerom Pauel (Jerome Powell) na konferenciji za novinare rekao da uprkos tome što nedavni podaci pokazuju veću inflaciju nego što se očekivalo, brojke "nisu zaista promenile ukupnu priču, a to je da inflaciji postepeno ide nadole, na pomalo neravnom putu".

Federalne rezerve su objavile izveštaj u kojem se navodi da se očekuje da će centralna banka SAD tri puta smanjiti kamatne stope u 2024, koliko je najavljeno i pre tri meseca.

Na Volstritu se strahovalo da bi Fed mogao da snizi broj predviđenih smanjenja kamata zbog niza nedavnih izveštaja koji su pokazali da je inflacija viša od očekivane. Fed drži svoju glavnu kamatnu stopu na najvišem nivou od 2001. kako bi smanjio inflaciju. Visoke stope usporavaju ukupnu ekonomiju tako što poskupljuju zaduživanje i utiču na cene investicija.

Izvori: AP, Reuters

XS
SM
MD
LG