Dostupni linkovi

Američki avio-prevoznici upozoravaju na haos od uvođenja 5G


JFK aerodrom u Njujorku, 24. decembar 2021. Predstavnici avio-prevoznika tražili su da se blokira aktiviranje 5G na tornjevima u krugu od dve milje (3,2 kilometra) od aerodroma.

Predstavnici najvećih američkih avio-prevoznika tražili su da se ograniči uvođenje novih usluga 5G tehnologije u blizini aerodroma upozoravajući da bi tehnologija bržeg bežičnog interneta mogla da omete uređaje na avionima, što bi izazvalo haos u vazduhoplovnom saobraćaju i dodatno poremetilo lance snabdevanja, pišu svetski mediji.

'Razoran uticaj'

Najveće američke avio-kompanije upozorile su u ponedeljak, 17. januara, da uvođenje 5G telekomunikacionih usluga preti da prizemlji avionske letove širom SAD i pozvale vladine agencije da intervenišu kako bi se izbegao "haos", ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Erlajns for Amerika (Airlines for America), grupa koja zastupa avio-kompanije, navela je da će šteta od uvođenja 5G tehnologije, planiranog za sredu, 19. januar, biti mnogo veća nego što se ranije očekivalo, navodeći da nova tehnologija može omesti osetljivu opremu koju avioni koriste za poletanje i sletanje.

Pismo s pozivom administraciji Džoa Bajdena (Joe Biden) da blokira aktiviranje 5G na tornjevima u krugu od dve milje (3,2 kilometra) od aerodroma, potpisali su najveće američki putničke avio-kompanije, kao i kargo prevoznici dve najveće kompanije za isporuke, UPS i Fedeks (FedEx).

Kompanija Junajted erlajns (United Airlines) saopštila je da će plan za uvođenje 5G imati "razoran uticaj" i da će pogoditi oko 1,25 miliona njegovih putnika i 15.000 letova godišnje.

5G usluge su uvedene u drugim zemljama bez takve zabrinutosti među avio-kompanijama, navodi Fajnenšl tajms.

Prema američkom regulatoru Federalnoj upravi za avijaciju (FAA), 5G usluge planirane u SAD razlikuju se na nekoliko načina od onih u drugim zemljama, uključujući korišćenje frekvencija bližih onima koje koristi oprema u avionima i na višim nivoima snage.

Novi poremećaji u lancu snabdevanja?

Šefovi najvećih američkih avio-prevoznika istakli su da će prizemljivanje aviona zbog uvođenje novih segmenata 5G tehnologije mobilnog interneta zaustaviti trgovinu u SAD, piše Njujork tajms (The New York Times).

Predstavnici industrije avio-saobraćaja su, kako piše list, neobično oštrim rečima u pismu ministru saobraćaja Pitu Butidžidžu (Pete Buttigieg) i drugim najvišim zvaničnicima ukazali da bi planovi telekomunikacionih operatera Verajzona (Verizon) i AT&T-a mogli da povećaju poremećaje u globalnoj transportnoj mreži koji su već podstakli inflaciju.

Dok avio-kompanije kažu da 5G tehnologija može da ometa instrumente i da ozbiljno ugrozi bezbednost, Verajzon i AT&T tvrde da je vazduhoplovna industrija imala godine da unapredi opremu koja bi mogla biti pogođena novom tehnologijom.

Protest direktora Delta Er lajnsa (Delta Air Lines), Amerikan erlajnsa (American Airlines), Junajte erlajnsa i drugih putničkih i kargo avio-prevoznika doveo je u pitanje sporazum koji su ovog meseca postigli FAA i telekomunikacione kompanije.

FAA je naveo da se neće protiviti uvođenju nove tehnologije pošto su Verajzon i AT&T obećali da će rešiti probleme u vezi s bezbednošću smanjenjem snage na 5G predajnicima u blizini aerodroma.

Šefovi avio-kompanija su, međutim, u pismu naveli da su ih proizvođači aviona obavestili da mere koje su obećali Verajzon i AT&T nisu dovoljne da spreče ometanje senzora aviona i tražili da se 5G tehnologija ne aktivira u krugu od dve milje od 50 velikih aerodroma.

"Više savremenih bezbednosnih sistema na avionima biće neupotrebljivi", navodi se u pismu. "Proizvođači aviona su nas obavestili da postoje ogromni delovi flote koji će možda morati da budu prizemljeni na neodređeno vreme", što će uticati na hiljade putnika i pogoršati poremećaje u lancu snabdevanja.

Sporna frekvencija

AT&T i Verajzon su planirali su da uvedu bržu tehnologiju bežičnog interneta još početkom decembra, ali je plan naišao na prepreke pošto su regulatori naveli da će morati da uvedu ograničenja letova kako bi se zaštitio vazdušni saobraćaj od "C-band" frekvencija koji će prenositi uslugu 5G, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Vlasti nadležne za vazdušnu bezbednost navele su da signali u "C-band" frekvenciji mogu zbuniti radarske altimetre, koji se koriste za određivanje visine aviona, potencijalno odbacujući podatke s tih uređaja.

Predstavnici telekomunikacione industrije osporavaju tu tvrdnju, mada su kompanije pristale da ograniče snagu signala s tornjeva u tampon zonama oko nekih od najvećih američkih aerodroma i pauzirale uvođenje 5G do 19. januara.

FAA je u nedelju, 16. januara, saopštila da je dala odobrenje za oko 45 odsto američke komercijalne flote da sleće u uslovima niske vidljivosti na 48 od 88 aerodroma koji su najdirektnije pogođeni potencijalnim 5G smetnjama, dodajući da će u narednim danima verovatno biti još odobrenja.

Međutim, šefovi avio-kompanija su poslednjih dana zabrinuti zbog potencijalnih poremećaja pošto su uvideli da će nekoliko velikih centara vazduhoplovnog saobraćaja verovatno i dalje biti podložno ograničenjima letova FAA, navodi se u pismu.

5G tehnologija potencijalno može najviše uticati na avione tokom lošeg vremena, jer se piloti više oslanjaju na elektronske sisteme za bezbedno sletanje, ali su predstavnici avio-kompanija rekli da restrikcije neće biti ograničene samo na loše vremenske uslove i upozorili da bi zbog mera predostrožnosti FAA neki tipove aviona mogli biti neupotrebljivi.

Odgovor telekomunikacione industrije

S druge strane, kako ukazuje BBC, telekomunikacione kompanije potrošile su desetine milijardi dolara na unapređenje svojih mreža kako bi uvele 5G tehnologiju, koja donosi mnogo brže internet usluge i veću povezanost.

Američka organizacija koja zastupa industriju bežičnih komunikacija CTIA ranije je navela da je 5G bezbedna tehnologija i optužila vazduhoplovnu industriju da izaziva strah i iskrivljuje činjenice.

"Odlaganje će naneti pravu štetu. Odlaganje uvođenja (5G) na godinu dana bi oduzelo 50 milijardi dolara ekonomskog rasta, baš kada se naša nacija oporavlja i obnavlja od pandemije", navela je izvršna direktorka CTIA Meredit Atvel Bejker (Meredith Attwell Baker) u blogu u novembru.

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG