Dostupni linkovi

U čast žrtvama Kabula Ambasada SAD-a u Sarajevu spustila zastavu na pola koplja


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) u petak 27. augusta spustila je zastavu na pola koplja kako bi odali počast žrtvama napada u Kabulu.

"U znak odavanja počasti prema pripadnicima američke vojske i drugim žrtvama ubijenim u terorističkom napadu 26. augusta 2021. u Kabulu u Afganistanu, američka zastava će se vihoriti na pola koplja do zalaska sunca, 30. augusta", naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Više od 90 civila poginulo je u dvije eksplozije 26. augusta ispred aerodroma u Kabulu, odgovornost za napad preuzela je tzv. Islamska država.

Pentagon je rekao da nakon povlačenja američkih trupa, za šta je rok 31. august, SAD više neće biti odgovoran za aerodrom u Kabulu.

“Teroristi nas neće zaustaviti”, izjavio je u četvrtak 26. augusta američki predsednik Džo Bajden u obraćanju iz Bele kuće nakon što je avganistanskoj prestonici u dve eksplozije u blizini aerodroma ubijeno anje 95 ljudi, među njima i 13 američkih vojnika.

"Naredio sam svojim komandantima da razviju operativne planove za napad na ključnu imovinu, vođstvo i objekte 'Islamske države (ISIS-K).' ", rekao je on.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da savezničke snage nastavljaju da evakuišu što je više moguće ugroženih ljudi, bez obzira na "užasan teroristički napad".

Državnici širom svijeta osudili su napad u Kabulu, a među njima su britanski premijer Boris Džonson (Johnson) koji je kazao da je riječ o "varvarskom" potezu. Napade su osudili i francuski predsjednik Emanuel Makron, španski premijer Pedro Sančez, izraelski ministar odbrane Beni Ganc, šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo. Tursko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je "gnusan" napad u Kabulu.

XS
SM
MD
LG