Dostupni linkovi

SAD zabrinut zbog nove talibanske vlade u Afganistanu


Talibani stoje ispred demonstranata tokom protesta protiv Pakistanaca u Kabulu, Afganistan (7. septembar 2021.)
Talibani stoje ispred demonstranata tokom protesta protiv Pakistanaca u Kabulu, Afganistan (7. septembar 2021.)

Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost nakon što su talibani predstavili novu, afganistansku vladu sastavljenu isključivo od muških članova, s osobama povezanim s napadima na američke snage.

Privremeni kabinet vodi Mula Muhamed Hasan Ahund (Mula Mohammad Hassan Akhund), koji je na crnoj listi Ujedinjenih nacija. Američki Federalni istražni biro (FBI) potražuje drugu osobu, Siradžudina Hakanija (Sirajuddin Haqqani).

Islamistička grupa preuzela je kontrolu nad Afganistanom u opsežnoj ofanzivi prije više od tri sedmice.

Od tada žene demonstriraju protiv ovih islamista.

Iako militanti negiraju da su koristili nasilje nad njima, njihova vlada se suočava s teškim izazovima u zemlji zahvaćenoj sukobima, uključujući stabilizaciju ekonomije i sticanje međunarodnog priznanja.

Grupa je ranije rekla da želi formirati inkluzivnu vladu.

"Primjećujemo da se najavljena lista imena sastoji isključivo od pojedinaca koji su pripadnici talibana ili njihovih bliskih saradnika i da je bez žena", naveo je u utorak (7. septembar) američki State Department.

"Takođe smo zabrinuti zbog povezanosti i evidenciji koju imamo o nekim pojedincima."

Dodaje se da će Amerika "suditi o talibanima po njihovim djelima, a ne po riječima".

U saopšenju se navodi da će Washington "nastaviti držati [komunikaciju] s talibanima u skladu s obavezama" kako bi se omogućio siguran prolaz stranim državljanima i Afganistancima s putnim dokumentima, "uključujući dozvolu za letove koji se trenutno spremaju iz Afganistana".

"Ponavljamo naša jasna očekivanja da će talibani osigurati da afganistansko tlo ne bude korišteno za prijetnju bilo kojoj drugoj zemlji", navodi se u saopštenju i dodaje: "Svijet pomno prati".

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG