Dostupni linkovi

Sadžakov: Moguć frontalni sukob crnogorske vlasti i SPC


Slobodan Sadžakov, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, za 'Zašto?' objašnjava zbog čega bi potezi Srpske pravoslavne crkve mogli dodatno podići tenzije u odnosima sa crnogorskom državom?

  • ‘Produžena ruka’

Problemi nastaju onog momenta kad Crna Gora pokušava da ostvari svoju državnost i suverenost u punom kapacitetu i tad naprosto prestaje ta neka vrsta simbioze Srpske pravoslavne crkve i vlasti u Crnoj Gori, i od tog vremena do danas stalno smo svedoci trvenja, razmirica, uvreda i tako dalje.

Crnogorska vlast očigledno shvata Srpsku pravoslavnu crkvu kao produženu ruku velikosrpskog nacionalizma i određene izjave velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve zapravo su identične kao i izjave pro-srpski orijentisanih političara u Crnoj Gori, i, naravno, interes Srpske pravoslavne crkve i njen nastup i mešanje u politiku smeta i škodi toj osnovnoj nameri crnogorske države i naprosto sukobi su neminovni jer nijedna strana ne odstupa.

Naravno, u tim kvalifikacijama i izjavama prednjači mitropolit Amfilohije, koji je, pored ostalog, Crnu Goru nazvao i ‘debelim crevom Evrope’.

  • Klinč

Prosto su nestale one privilegije koje je Srpska pravoslavna crkva imala devedesetih i sada vidimo da taj sukob eskalira, pre svega zbog namere crnogorske vlasti da donese zakon o verskim slobodama koji bi znatno uticao na tu dosadašnju imovinu Srpske pravoslavne crkve, koja je navikla da ima i određene beneficije.

Taj spor, i polemika, između patrijarha i crnogorske vlasti bila je motivisana pre svega imovinskim pitanjem, stvarima vezanim za imovinu SPC, i patrijarh Irinej je čak rekao da mu je drago da to je to izazvalo takvu vrstu pažnje i da bi on uputio izvinjenje ako crnogorska država odustane od zahteva vezanih za zakon o verskim slobodama.

Tako da to je prosto jedan klinč koji traje, i pun je izjava koje su optužujuće i sa jedne i sa druge strane.

  • Autokefalnost

Naravno, patrijarh Irinej je nedavno bio na Cetinju, govorilo se da će možda doći i do zabrane ulaska ali ona se nije dogodila, ali ne možemo sa sigurnošću reći šta će se događati u budućnosti ukoliko Srpska pravoslavna crkva nastavi da tako otvoreno baca rukavicu u lice crnogorskoj državi.

Određeni blagonaklon stav crnogorske države prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koja, da podsetim, nema autokefalnost i koja se bori za nju i koja polaže nade sada vezano za ovu situaciju u Ukrajini, dakle i ta blagonaklonost se tumači kao atak na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Sada taj proces, to trvenje, između Srpske pravoslavne crkve i crnogorske države ulazi u jednu fazu i videćemo s kakvom će se odlučnošću Crna Gora, odnosno crnogorska država, odrediti prema tom delovanju Srpske pravoslavne crkve koja, opet, zadire i u ovom političkom nekom segmentu, ne samo u ovom simboličko-verskom, već tu je dakle i insistiranje na toj reviziji neke prošlosti i osporavanje anti-fašističkih tekovina, veličanje četničkog pokreta, sve ono dakle što je činilo dugo osnovu velikosrpskog nacionalizma, pa i onog u Crnoj Gori.

  • ‘Majka crkva’

Ako sudimo po ukrajinskom slučaju, doći će verovatno do velikog presedana koji će promeniti sliku pravoslavlja kako smo ga mi poznavali do sada.

Dakle, preskače se Ruska pravoslavna crkva, odnosno 'majka crkva', i vaseljenski patrijarh Vartolomej će direktno, kao u nekim ranijim slučajevima, očigledno, dati autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Analogno tome, može se očekivati nešto slično i u Makedoniji, jer premijer Zoran Zaev je pisao patrijarhu Vartolomeju, Makedonska pravoslavna crkva mu se isto obratila sa zahtevom za priznanje autokefalnosti.

  • Represivne mere

Dakle po tom nekom trendu može se očekivati i da Crnogorska pravoslavna crkva isto doživi neku vrstu ekspanzije, priznanja, odnosno da dobije autokefalnost, i očigledno je da to priželjkuje i očekuje, a razvoj situacije ide u tom pravcu da se to vrlo lako može i desiti.

Crnogorska država je nekim elegantnim potezima već dugo pokušavala da toleriše, da ne naseda na provokacije, ne preuzima neke represivne mere, i takve stvari su bile samo sporadične, ali ukoliko sada crnogorska država bude insistirala na ovom zakonu o verskim slobodama, koji bi doveo i do neke vrste narušavanja imovinskog stanja SPC, verovatno će i reakcija SPC biti žestoka i tu se može očekivati zaista frontalni sukob.

XS
SM
MD
LG