Dostupni linkovi

Šabovićeva ideja o novoj političkoj struji izazvala polemike


Skupština Crne Gore - ilustracija
Početna ideja visokog funkcionera Socijaldemokratske partije Džavida Šabovića, da bi ta stranka trebalo da sa dijelom opozicije formira novu političku snagu, doživjela je kulminaciju reakcijama iz Demokratske partije socijalista ali i iz same Socijaldemokratske partije.

Ovim je, između ostalog otvoreno pitanje funkcionisanja vladajuće koalicije i odnosa unutar nje.

Nakon što je prvi saopštio da Socijaldemokratska partija ne treba da prisustvuje inauguraciji predsjednika Filipa Vujanovića, visoki funkcioner ove stranke je saopštio da će stranačkim kolegama predložiti formiranje nove političke snage u Crnoj Gori sastavljene od pojedinih funkcionera DPS-a i dijela opozicionih partija, kako bi se tim političkim promjenama sproveo preporod Crne Gore, jer je stanje neizdrživo. Premijer i lider DPS-a Milo Đukanović ne pridaje, kako je rekao, poseban značaj, ali je uslijedila druga reakcija iz njegove partije koja je bila snažan napad na Šabovića.

Oštra reakcija je stigla i iz Šabovićeve stranke u kojoj je rečeno da samo predsjednik partije Ranko Krivokapić ima mandat da polemiše i komunicira sa drugim predsjednicima partija, te da Šabovićevi stavovi nisu stavovi partije. Potom je najavljena za ponedjeljak uveče sjednica predsjedništva SDP-a i na naše pitanje da li će na sjednici biti rasprave o Šabovićevim istupima u javnosti, portparol ove partije Mirko Stanić nije mogao da precizira:

"Nastavićemo sjednicu Predsjedništva i na toj sjednici će najviše biti riječi o aktuelnim skupštinskim temama jer je sazvana na zahtjev šefa poslaničke grupe naše partije Borislava Banovića, a tiče se glasanja u skupštini oko niza zakona koji su u proceduri".

Šabović: Crnoj Gori neophodna promjena

Džavid Šabović očekuje da će se o posljednjim događajima razgovarati unutar stranke, ali nije siguran kada. Šabović ostaje pri prethodno saopštenim stavovima da je Crnoj Gori potrebna promjena kako bi se našao izlaz iz aktuelnog političkog i ekonomskog ambijenta.

"Hoće li to biti u ponedjeljak ili petak svejedno je. Činjenica je da Crna Gora ne može da bude ovakva kakva je danas. Crna Gora mora da ima nadu i Crna Gora mora da traži izlaz. Crnoj Gori su potrebne promjene Istorija nas opominje i znamo da su na žalost te promjene uvijek bile izvođene na drugi način koji niko ne želi. Zato je nužan razgovor, dogovor. Zato treba raditi nešto. Danas moramo da pričamo o tome da li je plata ista kao što je u Sloveniji ili Austriji. Kako naša djeca studiraju i da li sa tim diplomama mogu danas da se zaposle i u Podgorici i u Cirihu ili Beču. To je problem, a ne ovo danas o čemu pričamo", istakao je on.

Priča o potrebi političkih promjena nije nova, kaže Šabović za RSE i naglašava da njegova saopštena ideja ima za cilj formiranje demokratske i ekonomski stabilne države, te odbacuje priče o ugroženoj stabilnosti države koje su alibi za nesprovođenje reformskih procesa

"DPS i SDP nijesu uvijek imali isto viđenje oko KAP-a, oko Tare i da ne pominjem mnoge druge teme i primjere. Ali tu smo se dogovarali ranijih godina jer su tada bili neki viši interesi u pitanju, država je tek bila prohodala i trebalo je čuvati i mnogo je neprijatelja i to nije sporno. Danas Crna Gora neće više da sluša tu priču. Ja ne želim više da je slušam, a kamoli da je pričam. Treba nam nešto drugo. Crna Gora najprije mora biti demokratska država. Imamo suverenu država bez demokratije ama baš ništa ne znači. Ekonomski stabilna i demokratska ona je po samoj logici suverena. Neko misli da je država njegova, da je sve u državi njegovo, da su sve funkcije u državi njegovi i sva radna mjesta. Mi smo vam dali, mi smo vas uzeli i tako dalje... Čekajte malo, mi smo nastali zajedno i mi i oni koji su sa nama", naglasio je on.

Šabović kaže da nije iznenađen reakcijama iz DPS-a, ali jeste reakcijom iz sopstvene partije. On očekuje da to bude raspravljeno unutar stranke.

"Ništa nije bilo toliko jako da mora da se reaguje. Malo me, međutim začudila reakcija mojih drugova. Reaguje se na stav njihovog partijskog drugara koji je stvarao tu partiju od početka, kada je ta partija bila negdje na margini. Ja nijesam rekao hoćemo, moramo nema nam druge. Rekao sam da ću na organima svoje partije predložiti. Siguran sam da imam istomišljenike među članovima, simpatizerima a i nekim prijateljima iz partije. Tu nema nikakvog prostora za paniku. To su prijedlozi koje mogu da prihvate ili ne prihvate, ništa strašno. Ko želi da dalje ostane sa njima, da ćuti i trpi to je njihov izbor. To je mene najviše povrijedilo i nije mi jasno zašto je to bilo tako", istakao je Šabović.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG