Dostupni linkovi

Sabor SPC neće razmatrati Amfilohijevu inicijativu o kanonizaciji Njegoša


Mitropolit Amfilohije
Sabor Srpske pravoslavne crkve neće raspravljati o inicijativi mitropolita crnogorsko- primorskog Amfilohija o kanonizaciji Petra II Petrovića Njegoša jer je taj prijedlog povučen iz procedure majskog zasjedanja Sabora. To je saopštio portparol SPC, episkop bački Irinej, čime je stavljena tačka na temu koja je danima izazivala podijeljene reakcije u crnogorskoj javnosti.

Do ovoga trenutka niko iz Mitropolije Crnogorsko-primorske nije komentarisao odluku Sinoda, a u prvim rekacijama sociolog religije Mirko Đorđević kaže za naš program da je odluka Sabora kojom je za sada odbačena Amfilohijeva inicijativa dobra vijest:

"Ja sam se tim povodom među brojnima oglašavao ranije i govorio da to nema nekog ozbiljnog smisla i da su Amfilohijevi motivi druge vrste. Zato mi je ova odluka Sabora važna jer doista nije vreme i za to nema kanonskih pretpostavki. Zato smatram da je ovo dobra vest sa Sabora", kaže Đorđević.

Đorđević ocjenjuje da je povlačenje Amfilohijeve inicijative o proglašenju Njegoša za sveca svojevrsna lekcija Sabora mitropolitu crnogorsko-primorskom za kritike koje je na račun srbijanske vlasti uputio sa mitinga protiv dogovora Srbije i Kosova koji je postignut uz posredovanje EU.

Nakon Amfilohijevog govora i optužbi na račun potpisnika tog sporazuma odnosi srpske crkve i vlasti u Beogradu su značajno narušeni. Zato, Mirko Đorđević kaže:

Mirko Đorđević
Mirko Đorđević
"Ova inicijativa preosvećenog Amfilohija je bila jedna vrsta pokrivalice da se pomalo stave u stranu otvoreni problemi a osobito politički naglasci manifestovani na trgu Republike u Beogradu koji su ozbiljno poremetili odnose crkve i države. Tako da je i to jedan od razloga zbog čega je ova inicijativa povučena. Srpska crkva se sada nalazi u velikim problemima koje treba da rešava a ključni problem su ovi sada poremećeni odnosi crkve i države."

Inače, informacija da je Sabor povukao inicijativu o kanonizaciji Petra II Petrovića Njegoša došla je iznenada budući da je u srijedu saopšteno kako bi SPC o toj incijativi trebalo na najvišem nivou da raspravlja tek naredne sedmice.

Čini se da mitropolit Amfilohije nije imao strpljenja da sačeka konačnu odluku Sabora o sudbini njegove inciijative pa je još 19. maja na svečanoj liturgiji koju je on služio u Cetinjskom manastiru unijeta ikona sa likom Petra II.

Mitropolit Amfilohije je tada između ostalog rekao da je na svojoj prvoj ikoni mitropolit Petar II Petrović Njegoš s pravom nazvan Lovćenskim tajnovidcem, jer je kako kaže Amfilohije Njegoš zaista bio tajnovidac.

Oštre reakcije javnosti

Inače, inicijativa za proglašenje Njegoša za sveca potekla od mitropolita Amfilohija izazvala je oštre reakcije u dijelu političke i ukupne javnosti. Prvi je reagovao predsjednik Parlamenta i lider SDP Ranko Krivokapić.

"Oni čiji su heroji i sveci bili zločinci i poslije II svjetskog rata i poslije ovog posljednjeg rata moraju da pokušaju da se sakriju iza crnogorske čistote. Ali mislim da i to pokazuje koliko su crni u odnosu na ovo crnogorsko crvenilo i u odnosu na crnogorsku čistotu", rekao je Krivokapić.

Branislav Radulović iz Udruženja pravnika rekao je ranije našem radiju da će ako Njegoša proglase za sveca moralnu dogovornost za tu Amfilohijevu, kako kaže vrstu egzibicionizma, snositi upravo mitropolit SPC u Crnoj Gori.

"Crnogorski građani i vrijeme kako bude prolazilo, a vrijeme je majstorsko rešeto, pokazaće da su ovakve vrste odluka od strane mitropolita Amfilohija jednako vrednosno značajne kao mnoge njegove ranije zasigurno pogrešne odluke. Mislim da je ovo samo proces dalje devastacije koje će vrijeme odbaciti a Njegoš ostati tamo gdje mu je i mjesto u Crnoj Gori i u vrednosnom sistemu. Dakle, u ovom trenutku se ne treba previše opterećivati radnjama gospodina Radovića koji je sklon egzibicionizmu, potezima koji su vrlo radikalni i prosto on je čovjek jake riječi, brzog, ishitrenog poteza, i u ovom trenutku taj teret treba ostaviti njemu jer će sav taj moralni teret biti na njegovoj duši", smatra Radulović.

A evo kako je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo komentarisao inicijativu mitropolita Amfilohija da Sinod SPC Njegoša progflasi za sveca:

"Ja vjerujem i čini mi se da će sam siromah Amfilohije sam sebe proglasiti za sveca", prokomentarisao je mitropolit Mihailo.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG