Dostupni linkovi

Sabor o izmjenama Zakona: HRT između Batmana i Chuck Norrisa


HRT
Hrvatski sabor u srijedu je u prvom čitanju raspravljao o prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskoj radio-televiziji (HRT). Dok vladajući tvrde da je izmjena zakona nužna kako bi se sanirala kriza na javnoj televiziji, opozicija kaže da je to povratak na sedamdesete i partijsku kontrolu. I Europska komisija upozorila je da je prijedlog izmjena nešto lošiji od postojećeg, jer daje slabije garancije za neovisnost televizije od politike.

„Hrvatska televizija već se mjesecima nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi, i zbog toga smatramo da je nužno izmijeniti postojeći zakon o o Hrvatskoj radio-televiziji“, kazala je ministrica kulture Andrea Zlatar, predstavljajući vladin prijedlog izmjena zakona o HRT-u.

„I to tako da se raspodijele ovlasti između pojedinih razina tijela da bi se izbjegla blokada njihova rada i da bi se jasno raspodijelile razine ovlasti i razine odgovornosti“, pojasnila je.

Opozicija je oštro protiv ovih izmjena, a najglasniji su bili laburisti, najveći dobitnici nedavnih izbora i stranka koja populističkom retorikom s lijeva kritizira vladajuću koaliciju lijevog centra. Njihov zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za medije i bivši novinar Branko Vukšić kaže da je prijedlog vladajućih – komesarski!

„On nas vraća u sedamdesete godine prošlog stoljeća, kada se baš o svemu odlučivalo u kabinetima političara. Po ovim izmjenama zakona politika bira sva tijela, a posredno – preko svog komesara – i glavne urednike. Politika – većina u Saboru – na zapovijed Vlade izabire glavnog ravnatelja, Nadzorni odbor i Programsko vijeće i – što je najkomitetskije i najkomesarskije – glavni ravnatelj koji mora voditi brigu o poslovanju HRT-a postavlja glavne urednike Radija i Televizije. Postavlja i smjenjuje - po nalogu politike“, naglašava Branko Vukšić.

Vukšić se posebno narugao obrazloženju predlagača da na budućeg glavnog ravnatelja politika neće moći utjecati. A zašto?

„Jer on je superheroj, on je Batman, trenutno na zadatku ispravljanja neke od svjetskih nepravdi! Morat ćemo angažirati Batmana, jer je Chuck Norris već angažiran na sličnim poslovima do 2050. godine, koliko košta da košta!“

Opasno po ocjene EU komisije

Na vraćanje politike na javnu televiziju upozorili su već i Hrvatsko novinarsko društvo i niz stručnjaka, pa i u našem programu, a najnovije je upozorenje Europske komisije koja kaže da je predloženi zakon lošiji od postojećeg, jer daje slabije garancije za nezavisnost televizije od politike, i traži da se za glavnog ravnatelja glasa na način da vladajuća većina neće moći nametnuti svoj izbor.

HDZ-ov Darko Milinović podsjetio je da u listopadu dolazi vrlo važno izvješće Europske komisije o monitoringu Hrvatske pred ulazak u Europsku uniju, koje će već spočitati imenovanje u nadzorne odbore bez javnog natječaja, pokušaj izmjene zakona o policiji i drugo.

„A naravno, bit će u tom izvješću i ovaj novi zakon, na koji se Europska komisija već donekle negativno odredila. Dakle, aktualna Vlada snosi rizik da to izvješće o monitoringu bude negativno, a to bi onda značilo prolongiranje termina kada bi Hrvatska trebala postati članicom Europske unije, a koji je zakazan za 1. srpnja sljedeće godine“, kazao je Milinović.

Socijaldemokratski zastupnik Ivan Račan, sin pokojnog premijera i – kažu neki – prilično utjecajna osoba u sjeni nazvao je smiješnima objede o partijskoj kontroli HTV-a, jer je godina 2012. i Hrvatska ima razvijeno medijsko tržište.

„I bilo koji pokušaj stvaranja neke državne televizije koja će biti odgovorna samo stranci na vlasti i koja će gurati ili favorizirati njen program osuđen je na neuspjeh, jer to je televizija koja ne može biti gledana! To naprosto javnost neće gledati, tako da je ta vrsta argumenata sitna borba za nešto malo političkih poena“, ustvrdio je Ivan Račan.

Da zaključimo – stanje na HTV-u jest loše, međutim vladajući se po običaju ponašaju kao slon u prodavaonici kristala. Dobra je vijest da je ovo tek prvo čitanje zakona, i za nadati se da će se do drugog čitanja naći neka elegantnija rješenja.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG