Dostupni linkovi

Hadžić odložio izjašnjavanje o krivici


Goran Hadžić u sudnici Haškog tribunala 25. jula 2011. godine
Goran Hadžić u sudnici Haškog tribunala 25. jula 2011. godine
Goran Hadžić, bivši predsjednik takozvane Republike Srpske Krajine odbio se izjasniti o optužbama za koje ga tereti Haški sud.

Na prvom pojavljivanju pred sudom u ponedjeljak popodne njegov odvjetnik po službenoj dužnosti, Vladimir Petrović pozvao se na pravilo koje predviđa odgađenje izjašnjavanja za mjesec dana kako bi optuženi dobio dovoljno vremena da se upozna i razmisli o optužbama.

Pretpretresni sudac O Gon Kwon prvo je pozvao zadnjeg u nizu preostalih za procesuiranje na Haškom sudu da se identificira.

„Zovem se Goran Hadžić....7.rujan 1958., Vinkovci (mjesto rođenja)“, rekao je optuženi.

Bivši predsjednik Republike Srpske Krajine se izmjenjenom i dopunjenom optužnicom tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem nasilnog i trajnog uklanjanja Hrvata i drugog stanovništva nesrpske nacionalnosti iz dijelova Hrvatske pod srpskom kontrolom- time što je planirao, poticao ili naredio zločine, kao i zato što nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi kaznena djela podređenih.

Nakon što ga je upoznao s pravima na koje ima optuženi pred UN-ovim međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju, sudac Kwon pozvao je optuženog preko njegovog odvjednika da se izjasni o optužbama.

„Ne, gospodin Hadžić se danas neće izjašnjavati o krivnji, već će iskoristiti pravilo 62 Pravilnika o postupku i dokazima“, odvratio je odvjetnik.

Sljedeće pojavljivanje Hadžića pred Haškim sudom na kojem će se izjasniti o odgovornosti za zločine, kao što su primjerice odgovornost za pogubljenje preko 200 ljudi iz vukovarske bolnice te zatočavanje na tisuću prognanih civila u logorima u takozvanoj Krajini i Srbiji, dogoditi će se unutar mjesec dana.

Ukoliko to odbije i tada, sudsko vijeće će umjesto njega unesti u zapisnik – kako se ne osjeća krivim.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG