Dostupni linkovi

Srebrenica: Sa farme u zubnu ordinaciju


Sreća u tri smjene
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00
Po povratku u Srebrenicu, Arifana Pašalić, diplomirani zubotehničar, sa roditeljima se uključila u proizvodnju mlijeka. Oformili su farmu krava, a u blizini nje uredili stanicu za otkup mlijeka od ostalih stočara iz okoline. Arifana ustaje u pet sati, odlazi na farmu krava, a od devet sati započinje rad u stomatološkoj ordinaciji. U večernjm satima ponovo odlazi u štalu i namiruje krave.

Farmu od 30 krava Arifana vodi nekoliko godina. Njen radni dan počinje sa prvim svitanjem. Prošle godine, Arifana se zaposlila i u zubnoj ordinaciji u Srebrenici.

Cjelodnevno je angažovana, kako na farmi krava, tako i u zubnoj ordinaciji. Oba ova posla Arifana obavlja uspješno i veoma je zadovoljna.
Arifana Pašalić na farmi krava
Arifana Pašalić na farmi krava

„Moj radni dan traje od šest sati ujutro do deset sati uvečer. Kada završim poslove na farmi, odlazim na posao u ordinaciju - i poslije stomatološkog posla vraćam se ponovo na farmu gdje obavljam sve radove koji su potrebni da završim - mužu krava i predaju mlijeka u otkupnu stanicu“, navodi ona.

Arifanu nije je stid ući u štalu, a ponosi se time što ima i posao za koji se školovala.

„Proizvodnjom mlijeka bavimo se već duži niz godina, od 2005. projektom UNDP-a dobili smo 10 muznih krava pasmine holštajn. Od prije dvije i po godine, kako mi je rahmetli otac umro, preuzela sam farmu i bavim se proizvodnjom mlijeka. Posjedujem trenutno 20 muznih krava. U budućnosti planiram da proširimo farmu, da nabavimo i simental pasminu da bismo povećali proizvodnju mlijeka“, priča ona.

"Nađem i slobodnog vremena"

Dvije svakodnevne, potpuno različite obaveze Arifana uspješno obavlja. Ušla je u tajne proizvodnje mlijeka i time se bavi skoro deceniju. Svakodnevno preda 120 litara mlijeka.

„Mi danas imamo najkvalitetnije mlijeko što se tiče ovog područja. I po broju bakterija i po masnoći prva klasa je mlijeka. Najveći problem s kojim se susrećemo što se tiče poljoprivrede i proizvodnje mlijeka, kako ja tako i moji kooperanti, je nedostatak poljoprivredne mehanizacije“, kaže Arifana.

Sa farme, u kojoj počne jutro, dolazi u zubnu ordinaciju.
Arifana Pašalić na poslu u zubnoj ordinaciji
Arifana Pašalić na poslu u zubnoj ordinaciji

„Završila sam Srednju zubotehničku školu u Sarajevu 2001. godine. Prije dvije i po godine počela sam raditi u privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Srebrenici kao stomatološka sestra kod stomatologa Radeta Matića. Radom u ordinaciji sam veoma zadovoljna jer smo u kratkom vremenskom periodu privukli pažnju i povjerenje velikog broja pacijenata sa područja opštine Srebrenica i iz susjednih opština“, rekla je ona.

Majka Magbula ponosna je na svoju kćerku, ali joj je ponekad i žao što Arifana, sa svojih 29 godina, mora ovoliko da radi.

„Nije joj lahko. Teško mi pada. Niti je lahko meni od 50 godina 20 grla nahraniti, nit je lahko njojzi. Ona mora ustati jutros da pomuze krave, da mi pomogne, da se istušira da bi mogla itići u ordinaciju da radi. Ali mora. Nije mi jednostavno. Ipak sam ja majka, ali mora“, priča majka, a Arifana dodaje:

„Nađem slobodnog vremena i ja da pijem kafu i da izlazim u provod. Rano ustajem i čitav dan sam aktivna. Smatram da ko rano rani, dvije sreće grabi.“
XS
SM
MD
LG