Dostupni linkovi

Sa crne liste uklonjeno 45 imena talibana i Al Kaide


Američki vojnik stražari ispred vozila UN-a u Avganistanu, Kabul 29. jun 2010.
Američki vojnik stražari ispred vozila UN-a u Avganistanu, Kabul 29. jun 2010.
Thomas Mair-Harting, predsjednik panela Savjeta bezbjednosti Ujedninjenih nacija koji održava listu rekao da je sa primarnog spiska od 488 imena ukljonjeno 35 povezanih sa Al-Kaidom i 10 sa talibanima.

Pored toga, na listi je bilo i osam imena ljudi koji su umrli. Savjet, kako kaže UN zvaničnik, još uvjek razmatra 66 imena.

Od 35 povezanih sa Al-Kaidom, 14 je pojedinaca i 21 su pravna lica, kao što su kompanije i fondacije, uključujući kompanije sa sjedištem u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Osoba ili organizacija sa crne liste su bili pod sankcijama kao što je zabrana putovanja i zamrzavanje imovine.

Još nema zavničnih reakcija vlade u Kabulu. Portaprol predsjednika Hamida Karzaija odbio komentar u utorak, rekavši da još uvek nijesu primili liste.
To će svakako imati pozitivne efekte u cijelom procesu pomirenja i izgradnje međusobnog povjerenja, ocjena je člana avganistanskog parlamenta Kabira Rajnbara.

Karzai je tražio od UN da pregledate listu u nadi da će brisanja nekih od 20 imena biti od pomoći u pokušaju da oragnizuje razgovore o pomirenju sa pobunjenicima.

"To će svakako imati pozitivne efekte u cijelom procesu pomirenja i izgradnje međusobnog povjerenja. Mi moramo pokazati ohrabrujuće znakove za Talibane koji su spremni da polože oružje, odustanu od nasilja, žive miran život u skladu sa ustavom Avganistana,
" rekao je u utorak za Radio Slobodni Avganistan Kabir Ranjbar, član parlamenta Avganistana.

Svijet spreman da pruži šansu

Rjenabar je nastavio:

"Brisanje pojedinih imena sa UN crne liste ukazuje da je ostatak svijeta i avganistanska vlada spremni da ih tretiraju sa poštovanjem samo ako slijede isti put. To pokazuje da su svijet i avganistanska vladi spremni da im pruže fer šansu da započni normalan i miran život. Još važnije je, ne samo da su njihova imena izbačena iz crne liste, već da mogu da putuju i žive normalno, te aktiviraju svoje bankovne račune. Ovo je veoma ohrabrujući i pozitivan korak,"
procjenjuje avagnistanski parlamentarac.

Da bi se ime izbrisalo sa liste za sankcije, mora se dokazati da organizacija ili pojedinac nema veze sa Al-Kaidom, nije uključen u terorističke aktivnosti i da poštuje ustav Avgnistana
.
Čak i kada se za osobu pretpostavlja se da je mrtva, smrt i stanje imovine mora biti verifikovano. Informacije o pojedincu ili organizaciji u ovim je slučajevima generalno teško potvrditi jer mnogi se nalaze u udaljenim područjima, u blizini avganistanske granice sa Pakistanom.

Svih 15 članova Savjeta bezbednosti dalo je saglasnost za uklanjanje tih 45 imena sa liste. Neke diplomate međutim kažu da je Rusija oklijevala da odobri brisanja imena iz straha od trgovine drogom i pobunjeničkih grupa u Čečeniji, koji su povezani sa talibanima.

Ova revizija na Savjetu bezbjednosti, jedina je učinjena od kada je lista napravljena 1999.godine.
XS
SM
MD
LG