Dostupni linkovi

S. Koreja uvela zabranu prekograničnog putovanja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sjeverna Koreja je donijela odluku da zatvori granice s Kinom i Rusijom kako bi spriječila širenje koronavirusa.

Već jedna od najzatvorenijih država je u posljednjim danima morala zaustaviti sve letove i željezničke usluge sa svojim susjedima, uspostavila je nekoliko sedmica dug i obavezan karantin za nedavno pristigle strance, suspendovala je međunarodni turizam i uvela skoro potpunu zabranu prekograničnog putovanja, piše Reuters.

Ove mjere bi mogle štetiti naporima lidera Kim Jong Una da ispuni obećanja o poticanju sjevernokorejske ekonomije. Ti napori su potkopani nedostatkom napretka u pregovorima sa Sjedinjenim Državama o denuklearizaciji, što je dovelo do uvođenja međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje.

"Nikakva roba ne može ući u tu zemlju, ni Kinezi ne mogu ući. Niti ko može izaći, niti ući", rekao je anonimni izvor koji je upoznat sa situacijom na kinesko-sjevernokorejskoj granici, prenosi Rojters.

Kang Mi-jin, sjevernokorejski disident koji je prebjegao u Seul, a koji izvještava za web stranicu Daily NK je također potvrdio da je granica skoro potpuno zatvorena od 30. januara.

"Ministarstvo oružanih snaga naredilo je svim stražarima da ne smiju dopustiti krijumčarenje. Ljudi, teret, ništa ne može ući i ništa ne može izaći", navodi Kang na svojoj web stranici.

Kontrola korona virusa u državama Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00


Pyongyang je čak tražio od Pekinga da ne vraća državljane koji su prebjegli iz Sjeverne Koreje u Kinu, tvrdi jedan južnokorejski pastor koji radi sa izbjeglicama.

Sjeverna Koreja je vrlo adekvatno reagovala u sprovođenju intervencija u javnom zdravstvu i djelovala je "brzo i odlučno" kako bi pokušala da spriječi ulazak bolesti u zemlju, ali bi im sankcije mogle otežati nabavku sanitetskog materijala, rekao je Kee Park sa Harvard Medical School, koji je radio je na projektima zdravstvene zaštite u Sjevernoj Koreji.

Napori, za koje se čini da su dosad bili uspješni u sprečavanju slučajeva zaraze u Sjevernoj Koreji, znače da je Sjeverna Koreja prekinula ili drastično ograničila ekonomske odnose na koje se oslanja.

"To bi moglo imati ogroman uticaj ne samo na tržišnu ekonomiju Sjevera, već i na cjelokupnu ekonomiju zemlje. Sjeverna Koreja promoviše domaću proizvodnju, ali čak i za lokalne proizvode kao što su bombone, krekeri ili odjeća proizvedene u zemlji, sirovine dolaze iz Kine", kaže Kang.

Predstojeći sjevernokorejski politički praznici, koji obično uključuju poklanjanje slatkiša i krekera djeci, vjerovatno će biti manje slavljeničkog karaktera nego inače ako su zalihe šećera, brašna i ostalih sastojaka u zemlji oskudne, rekla je ona.

Već postoje znakovi da bi mjere prevencije mogle dovesti do otkazivanja vojnih parada i drugih masovnih proslava barem do februara, što uključuje i otkazivanje proslave rođendana bivšeg vođe Kim Jong Ila, piše Rojters.

XS
SM
MD
LG