Dostupni linkovi

Rusija registrovala prvi slučaj majmunskih boginja


Infekcija majmunskim boginjama, 27. maj 2003.

Prvi slučaj majmunskih boginja registrovan je u Rusiji, javila je novinska agencija Interfaks, a prenosi Rojters.

Pacijent kod koga je otkrivena bolest je u stabilnom stanju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Rusije.

Zaražena osoba se vratila sa putovanja iz nekoliko evropskih zemalja.

"Infekcija je pronađena kod mladića koji se vratio s putovanja kroz evropske zemlje i otišao je u medicinsku ustanovu s karakterističnim osipom", rekao je zdravstveni nadzornik Rospotrebnadzor u saopštenju.

Osim što je rečeno da je muškarac izolovan i da ima blagi oblik bolesti, u saopštenju se dodaje da je bolest kod ove osobe rano otkrivena što je pomoglo da se spriječi dalje širenje infekcije.

Majmunske boginje izazovaju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, umor i osip koji evoluira, a koji može da izgleda slično kao kod herpesa.

Više od 50 zemalja, u kojima majmunske boginje nisu endemske, prijavile su izbijanje virusa, jer broj potvrđenih slučajeva prelazi 7.600. Bolest je dugo bila endemska u zappadnoj i centralnoj Africi.

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da je rizik za javno zdravlje od ove bolesti trenutno procijenjen na umjeren. Ali je upozoreno da bi rizik mogao postati visok "ako virus iskoristi priliku da se uspostavi u neendemskim zemljema kao široko rasprostranjeni ljudski patogen".

XS
SM
MD
LG