Dostupni linkovi

Ruskom opozicionaru produžen zatvor


Policija drži Sergeja Uldatsova na protestima 12. oktobra
Policija drži Sergeja Uldatsova na protestima 12. oktobra
Sergej Udaltsov, lider grupacije “Levi front” trebalo je da u nedelju bude pušten iz zatvora, ali mu je kazna produžena na još 10 dana.

On je od početka godine uhapšen 13 puta. Sud u Moskvi proglasio ga je krivim zato što se opirao prilikom hapšenja u oktobru i pošto kaznu, na koju je tada osuđen zbog učešća, kako je obrazloženo, na ilegalnom skupu, nije do kraja izdržao. On je u oktobru u zatvoru štrajkovao glađu i žeđu, zbog čega je bio smešten u bolnicu, a po izlasku iz nje nije se vratio u zatvor.

Udaltsov je uhapšen i 4. decembra tokom zabranjenih demonstracija
zbog rezultata parlamentarnih izbora na kojima je Jedinstvena Rusija
aktuelnog premijera Vladimira Putina osvojila najveći broj glasova. On je tada osuđen na 15 dana zatvora.

Udaltsov je upozorio uoči presude da će još jednom stupiti u štrajk glađu. Njegova supruga Anastasia kaže da je ozbiljno bolestan.

"Nije jeo i nema šta da pije. Nakon doručka u bolnici, nisu mu dali ni hranu niti vodu. Možete zamisliti kako se oseća kada nije imao ceo dan šta da jede. Čak i doktori kažu da je u teškom stanju”, rekla je Udaltsova.

Ova kazna je usledila dan nakon što je nekoliko desetina hiljada građana demonstriralo širom Rusije, zahtevajući nove, poštene izbore i okončanje vladavine Vladimira Putina.

Poznati opozicioni bloger Aleksej Navalni je osudio odluku suda.

"Ovo je čista odmazda protiv opozicionog aktiviste. To što se sada dešava je krajnje čudno. Naime, Kremlj, s jedne strane, ističe da je zabrinut zbog mogućih nereda. Međutim, s druge, čini sve da izazove ove nerede. Ova apsolutno nezakonita odluka suda je korak u tom pravcu“, rekao je Navalni.

Gari Kasparov, bivši svetski šampion u šahu, a sada jedan od lidera ruske opozicije, ističe da je presuda vredna prezira i pokazuje da su ruske vlasti u krizi.

“Vlasti su se bojale da to učine u subotu kada je protestvovalo 100 hiljada ljudi, ali su potom odlučile da demonstriraju svoju moć produžavanjem surove kazne Udaltsovu. To pokazuje da je režim u agoniji”
, ističe Kasparov.

Policija tvrdi da je na pomenutim protestima učestvovalo manje od 30 hiljada građana.

Na, po mnogim ocenama, najvećim demonstracijama nakon raspada Sovjetskog Saveza, traženo je poništavanje rezultata poslednjih parlamentarnih izbora, na kojima je Putinova Jedinstvena Rusija dobila većinu u Dumi.
XS
SM
MD
LG