Dostupni linkovi

Rusko-ukrajinski spor oko gasa: Napredak bez konačnog dogovora

  • RSE

Ilustrativna fotografija
"Ostvaren je napredak, ne i proboj", izjavio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger, nakon što je dogovoreno da ukrajinska državna kompanija za gas plati 786 miliona dolara ruskom Gaspromu kao prvi korak ka isplati ukrajinskog duga čime će biti izbegnut prekid isporuke gasa.

"Nismo postigli konačni dogovor, ali je korak unapred učinjen", rekao je Etinger.

Predstavnik Ukrajine Jurij Prodan je saopštio:

"Danas smo platili neosporni iznos novca za isporuke gasa po ceni od 268 dolara po 1.000 kubnih metara. To je dug za mart i februar 2014. godine. Iznos je prebačen na račun Gasproma i čini 786 milionda dolara".

Ruski predstavnik u pregovorima održanim u Berlinu Aleksandar Novak izjavio je da je Moskva spremna za pregovore sa Kijevom o pronalaženju konačnog rešenja za gasno pitanje.

"Spremni smo da učinimo korake dobre volje. Da se omogući popust ili izmire dugovi", kaže Novak.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država Ben Rouds potvrdio je da će se američki predsednik Barak Obama sastati sa novoizabranim ukrajinskim predsednikom Porošenkom.

"Ovo je važan trenutak za predsedniak Obamu da jasno predoči izbabranom predsedniku Porošenku našu posvećenost narodu Ukrajine", rekao je Rouds.

U međuvremenu, članice NATO saopštile su da su zabrinute zbog postupaka Rusije i pojačali su vojne obuke i patrole bombardera u regionu, javljaju mediji-

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel kritikovao je u Singapuru, na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji Šangri-la dijalog, Rusiju zbog, kako je rekao, agresivnog ponašanja u Ukrajini.

On je učesnicima foruma u Singapuru rekao da će provokativni postupci Rusije, među kojima je i aneksija ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krima i dovođenje više hiljada vojnika duž granice sa Ukrajinom, primorati članice NATO da preispitaju budžete za odbranu.

SAD traže od saveznika u NATO da povećaju budžet za odbranu i pojačaju saradnju i koordinaciju u oblasti bezbednosti. Hejgel je kazao da su neki partneri iz NATO, kao što je Poljska, ojačali odbrambene kapacitete.

Američki sekretar će sledeće nedelje prisustvovati sastanku sa ministrima odbrane NATO, navodi AP.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG