Dostupni linkovi

Rusko-hrvatski aranžmani: Upitan opstanak brodske rafinerije


Rosnjeft (Rosneft)
Rosnjeft (Rosneft)
Mediji u Hrvatskoj u posljednje vrijeme pišu da će za Inin udio u mađarskom Molu ruska kompanija Rosnjeft ponuditi modernizaciju i proširenje rafinerije u Rijeci, osposobljavanje Siska da bude regionalno skladište nafte i naftnih derivata, unapređenje Janafa, kao i gašenje Rafinerije nafte u Brodu.

Paralelno s tim, vlasti Republike Srpske uporno ponavljaju priču o uspješnoj privatizaciji naftnog sektora u tom entitetu.

Za ekonomiste - situacija je kristalno jasna. Dug Rafinerije u avgustu prošle godine iznosio je 480 miliona maraka i višestruko je premašio vrijednost njenog kapitala.

"Ali samo neka kažu za koliko godina će poslovati profitabilno, šta je bilo sa malim akcionarima i kako će se vratiti više stotina miliona duga", kaže ekonomista Svetlana Cenić.

Iz Optima grupe, u čujem sastavu posluju Rafinerija nafte, ulja i Nestro Petrol, saopštavaju da nema govora o gašenju brodske rafinerije.

Rosnjeft (Rosneft)
Rosnjeft (Rosneft)
"Poslovanje Rafinerije nafte u Brodu kao i ostalih članica Nestro grupacije, apsolutno je izvjesno, bez obzira na probleme sa kojima se danas suočavaju proizvođači u Evropi, pa i u grupaciji Nestro. Ovo je posebno važno s aspekta da je u cijeli projekat do sada uložno 600 miliona evra, tako da će ulaganja u Rafineriju nafte u Brodu i dalje biti nastavljena", ističe Natalija Trivić, načelnica odjeljenja za reklamu i odnose s javnošću u Optima grupi.

Trivićeva podsjeća da su u toku kapitalni remont i rekonstrukcija postrojenja u rafineriji, u vrijednosti sedam miliona eura. U budućnosti, kaže, planira se i povećanje obima prerade sa 1,2 na tri miliona tona sirove nafte godišnje.

Rusi još nisu odlučili

Pojedini ekonomisti pitaju se šta će se desiti sa dugovima i ističu da je rafinerija zrela ne za stečaj već za likvidaciju jer se dugovi nemaju od čega vratiti.

Ekonomista Zoran Pavlović napominje i to da brodska rafinerija nema velike šanse u tržišnoj utakmici u regionu.

"Jedan od elemenata koji su poznati je da su dvije rafinerije na 300 kilometara previše, može biti samo jedna, tako da pitanje dugoročne politike velikih sistema o kojima je bilo govora u hrvatskim novinama, sigurno vode ka mogućim rezultatima koji možda neće biti popularni ili neće biti dobri za nas, a to je da dovede do zatvaranja Rafinerije u Brodu", riječi su Pavlovića.

Iz Optima grupe demantuju pisanje hrvatskih medija o gašenju Rafinerije nafte u Brodu.

"Rafinerija nafte u Brodu nije u vlasništvu Rosnjefta, kao što su spekulisali hrvatski mediji, već u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft. Dakle, Rafinerija nafte u Brodu se ne može staviti ni u kakav kontekst nagovještaja otkupa Molovih akcija u Ini od strane Rosnjefta", navodi Trivić.

Međutim, Svetlana Cenić ističe da Rusi još nisu odlučili ko će kupiti Inine dionice u Molu:

Svetlana Cenić
Svetlana Cenić
"Da li će to biti Gasprom, Rosnjeft ili koja druga od tih većih firmi. Zarubežnjeft je firma koja je minorna na rskom tržištu, nikad se nije bavila rafinerijom ili bilo čime, i treba pogledati njihov portfolio i kapital. Oni su tu ušli našim parama, s ovih 40 posto, dok su za 60 posto tri lica za koja znamo da su naši ne Rusi, ušli takođe našim parama.“

Ali opstanak brodske rafinerije nije samo pitanje ruskih poslovnih aranžmana sa Hrvatskom. Uz gubitke od pola milijarde maraka, Rafinerija je dužna i budžetu Republike Srpske.

Svetlana Cenić podsjeća na odluku entitetske vlade u kojoj se kaže da će dug biti plaćen kada Rafinerija bude poslovala pozitivno. Cijela priča osmišljena je na način da nekolicini ide profit, a Republici Srpskoj dugovi.

"A sad ćemo vidjeti kome će nafta zastati u nosu onog momenta kad ovo počnu da plaćaju poreski obveznici RS", zaključuje Cenić.
XS
SM
MD
LG