Dostupni linkovi

Trudne Ruskinje dolaze po državljanstvo u Argentinu, tvrde dužnosnici


Trudnim Ruskinjama koje su bile privedene u zračnoj luci u Buenos Airesu dopušten je ulazak u Argentinu (screenshot web stranice novina La Nacion)
Trudnim Ruskinjama koje su bile privedene u zračnoj luci u Buenos Airesu dopušten je ulazak u Argentinu (screenshot web stranice novina La Nacion)

Više od 5000 trudnih Ruskinja ušlo je u Argentinu posljednjih mjeseci, uključujući 33 na jednom letu u četvrtak, ističu argentinski dužnosnici.

Svi posljednji dolasci bili su u njihovim posljednjim sedmicama trudnoće, podaci su nacionalne agencije za migracije, piše BBC.

Vjeruje se da žene žele osigurati da im se bebe rode u Argentini kako bi dobile argentinsko državljanstvo.

Broj dolazaka je u posljednje vrijeme porastao, za što lokalni mediji sugeriraju da je posljedica rata u Ukrajini.

Od 33 žene koje su stigle u argentinsku prijestolnicu letom u četvrtak, tri su privedene zbog "problema s dokumentacijom". Time su se pridružile trima ženama koje su doputovale dan ranije, rekla je šefica agencije za migracije Florencia Carignano za dnevne novine "La Nacion".

"Ruskinje su u početku tvrdile da dolaze u Argentinu kao turistkinje. U tim slučajevima otkriveno je da nisu došle zbog toga ovamo i same su to priznale", ističe.

Rekla je da su Ruskinje željele da njihova djeca imaju argentinsko državljanstvo jer im daje više slobode nego ruski pasoš.

"Problem je u tome što oni dođu u Argentinu, upišu svoju djecu kao Argentince i odu. Naš je pasoš vrlo siguran u cijelom svijetu. Omogućuje ulazak u 171 zemlju bez viza", rekla je.

Odvjetnik triju žena koje su privedene u četvrtak rekao je da su one pritvorene jer su zadržane pod sumnjom da su "lažne turistkinje".

"To je pojam koji ne postoji u našem zakonodavstvu. Ove žene koje nisu počinile zločin, koje nisu prekršile nikakav migracijski zakon, nezakonito su lišene slobode", rekao je Christian Rubilar.

Žene su u međuvremenu puštene.

List "La Nacion" je dramatičan porast dolazaka ruskih državljana pripisao ratu u Ukrajini, ističući da "osim bijega od rata i zdravstvenih službi u svojoj zemlji, Ruskinje privlače pravo bezviznog ulaska u Argentinu, kao i kvalitet medicinskih usluga.

Ovaj list je u subotu objavio da je argentinska policija provela racije u okviru istrage o "milionskom poslu i ilegalnoj mreži", koja je navodno opskrbljivala trudne Ruskinje i njihove partnere lažnim dokumentima, kako bi im omogućili da se nastane u Argentini.

Rođenje djeteta u Argentini također ubrzava proces stjecanja državljanstva za roditelje.

Rusi trenutno mogu putovati bez viza u 87 zemalja. Putovanje u mnoge zapadne zemlje postalo je otežano, nakon što je Rusija u februaru prošle godine napala Ukrajinu.

U septembru prošle godine suspendiran je sporazum o viznim olakšicama između Evropske unije i Rusije, što je rezultiralo potrebom za dodatnom dokumentacijom, produženim vremenom obrade i restriktivnijim pravilima za izdavanje viza.

Niz zemalja, također, je suspendiralo turističke vize za Ruse, uključujući sve zemlje članice EU koje graniče s Rusijom.

XS
SM
MD
LG