Dostupni linkovi

Ruski tužioci ipak podižu optužnicu za ubistvo nasilnog oca protiv tri sestre


Dve od tri sestre optužene za ubistvo oca, Angelina Hačaturjan (ispred) i Krestina Hačaturjan (iza), na sudu u Moskvi. (arhivska fotografija)

Ruski tužioci potvrdili su optužnicu za ubistvo protiv tri sestre osumnjičene da su 2018. godine ubile oca koji ih je zlostavljao, kažu advokati odbrane, čime su tužioci odustali od ranijih poziva da se optužbe povuku, nanoseći udarac aktivistima za prava žena koji slučaj vide kao lakmus test za ruski pristup porodičnom nasilju, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Advokat Aleksej Liptser, član tima odbrane, rekao je za RSE 13. jula da je optužnica gotova i da će slučaj sada ići na suđenje.

Istražitelji kažu da su u julu 2018. godine Krestina, Angelina i Marija Hačaturjan – stare tada 19, 18 i 17 godina – ubile oca Mihaila Hačaturjana u njihovom domu u predgrađu Moskve. Među materijalima koje su prikupili istražitelji bili su snažni dokazi da je Hačaturjan dugo seksualno i fizički zlostavljao svoje ćerke.

Slučaj je privukao veliku pažnju ruskih medija i civilnog društva i suprotstavio zastupnike konzervativnih vrednosti koje podržava Ruska pravoslavna crkva, aktivistima za prava žena koji su pozivali na uvođenje zakona o nasilju u porodici kao način da se osumnjičeni poput Hačaturjana privedu pravdi i omogući njihovim žrtvama da se pozovu na samoodbranu.

Istražitelji su početkom decembra završili optužnicu protiv tri sestre i poslali je tužilaštvu za pripremu suđenja. Zaključeno je da su Krestina, Angelina i Maria delovale s predumišljajem, navođene "snažnim ličnim neprijateljstvom prema svom ocu" usled stalnog fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Kasnije u decembru, zamenik generalnog tužioca Viktor Grin naveo je nedostatke u istrazi i tražio od zvaničnika da postupanje sestara preklasifikuju u samoodbranu, što bi otvorilo put da budu oslobođene. Međutim, prošle sedmice, prema advokatima odbrane, Grin je u očevidnom preokretu potvrdio prvobitne optužbe za ubistvo, što znači da će slučaj skoro izvesno ići na suđenje.

"Očigledno se nešto promenilo u njegovoj poziciji tokom ovog perioda", rekao je Liptser, koji zastupa Krestinu, za državnu novinsku agenciju TASS. "Sada čekamo početak suđenja."

"Vlada je izabrala svoj put"

Aleksej Paršin, koji zastupa Angelinu, kritikovao je najnoviji razvoj događaja i očevidni sukob tužilaca i istražitelja koji mu je prethodio.

"Istražni komitet nije sledio nalog tužilaštva, ali je tužiteljstvo zažmurilo na to i potvrdilo optužnicu", napisao je na Fejsbuku. "To je sve što treba znati o stanju (vladinog) organa odgovornog za poštovanje ustava i pridržavanja zakona."

Mari Davtjan, takođe u advokatskom timu sestara, sugerisala je da je Grinov preokret pokazatelj da se politička klima u Rusiji promenila od 1. jula kada su potvrđeni kontroverzni amandmani na Ustava koje je Putin predložio i odobrio, i koji su utabali put ka produženju njegove vladavine do 2036. godine.

Mariji Hačaturjan, koja je imala 17 godina kada je počinjen navodni zločin, sudiće se odvojeno od njenih sestara. (arhivska fotografija)
Mariji Hačaturjan, koja je imala 17 godina kada je počinjen navodni zločin, sudiće se odvojeno od njenih sestara. (arhivska fotografija)

Stupanje na snagu novih amandmana 4. jula praćeno je nizom hapšenja i procesa protiv ruskih novinara i zvaničnike, što je podstaklo strahove od velikog suzbijanja drugačijih mišljenja kako bi vlada utvrdila svoju moć.

"Nemoguće je ne primetiti šta se dešava", napisala je Davtjan na Fejsbuku (Facebook), reagujući na poslednji preokret u slučaju Hačaturjan. "Vlada je odabrala svoj put."

Advokati su tražili suđenje s porotom za Krestinu i Angelinu Hačaturjan, u nastojanju da povećaju šanse za njihovo oslobađanje. Liptser je, međutim, rekao da će suđenje verovatno biti zatvoreno za javnost zbog prirode očevog navodnog zlostavljanja sestara. To je uobičajena praksa u Rusiji za slučajeve koji uključuju seksualno uznemiravanje i druge intimne informacije o optuženima.

Mariji Hačaturjan, koja je imala 17 godina kada se dogodio navodni zločin, sudiće se odvojeno na okružnom sudu u glavnom gradu Rusije, rekao je njen advokat Jaroslav Pakulin. Posle ubistva je ustanovljeno da je bila neuračunljiva u vreme zločina i bilo joj je preporučeno psihološko lečenje.

XS
SM
MD
LG