Dostupni linkovi

Švicarska zamrznula rusku imovinu vrijednu 7,5 milijardi franaka


Zgrada Švicarske nacionalne banke (SNB) u Zurichu (Ilustracija)
Zgrada Švicarske nacionalne banke (SNB) u Zurichu (Ilustracija)

Opseg ruske imovine zamrznute u Švicarskoj zbog sankcija nakon početka rata u Ukrajini smanjio se, saopćio je u utorak Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO).

To je uglavnom zbog gubitka vrijednosti ulaganja, naprimjer zbog pada cijena dionica i fluktuacija tečaja, saopćeno je 23. aprila.

Iznos je pao sa 7,5 milijardi švicarskih franaka (7,7 milijarda eura) na 5,8 milijardi švicarskih franaka (oko šest milijardi eura) tokom 2023. godine, prenijela je novinska agencija dpa.

Tokom prošle godine zamrznuto je dodatnih 580 miliona franaka. Trenutno je zamrznuto 17 nekretnina, kao i brojne umjetnine, instrumenti te sportska i luksuzna vozila.

Istrage o fondovima u vrijednosti od 140 miliona franaka otkrile su da zakonski uvjeti za zamrzavanje u tim slučajevima nisu bili ispunjeni.

Švicarska je kritizirana jer stručnjaci sumnjaju da tamo ima mnogo više novca ruskih oligarha bliskih vladi u Moskvi.

Udruga švicarskih bankara procijenila je ukupni iznos imovine koju su držali ruski klijenti u 2022. na 150 do 200 milijardi franaka.

Međutim, većina njih pripada osobama i firmama koje nisu pod sankcijama, naglašava SECO.

Švicarska je prihvatila sve pakete sankcija Europske unije.

Unatoč svojoj politici neutralnosti, odlučila je to učiniti nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

SECO kaže da ne vjeruje da postoje veliki iznosi koji pripadaju sankcioniranim osobama ili tvrtkama u Švicarskoj koji još uvijek nisu otkriveni.

No moguće je da će daljnja imovina biti blokirana u slučaju novih paketa sankcija. U Švicarskoj se prate rasprave u koje su u toku u Europi i SAD-u o mogućem korištenju kamata u korist Ukrajine. Novinska agencija dpa navodi kako je ta situacija pravno komplicirana jer se sredstva drže na računima poslovnih banaka u Švicarskoj.

XS
SM
MD
LG