Dostupni linkovi

Otvoreni bugarski putevi za Putinove omiljene bajkere, Noćne vukove


Bajkerski klub Noćni vukovi, koji ima bliske veze s predsjednikom Vladimirom Putinom, navodno ima više od 5.000 članova širom Rusije i ogranke u nekoliko drugih zemalja, uključujući Bugarsku.
Bajkerski klub Noćni vukovi, koji ima bliske veze s predsjednikom Vladimirom Putinom, navodno ima više od 5.000 članova širom Rusije i ogranke u nekoliko drugih zemalja, uključujući Bugarsku.

Pišu: Genka Shikerova i Tony Wesolowsky

Odigrali su ulogu u ruskom zauzimanju Krima, zalažu se za ekstremistički ruski nacionalizam, imali su izljeve mržnje prema manjinama i drugim "autsajderima" i prisni su s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom čija ih je vlada navodno dugo godina obasipala milionima dolara od novca ruskih poreskih obveznika, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Zbog njihove razbojničke uloge na Krimu 2014. godine, kada su njihovi članovi postavili blokade na putevima i pružili podršku Moskvi koja je orkestrirala preuzimanje ukrajinskog poluostrva, Zapad je sankcionisao ruske Noćne vukove.

U julu su top bajkeri, uključujući lidera Aleksandra Zadostanova, poznatijeg kao "Hirurg", dodati na crnu listu Evropske unije (EU) u posljednjoj rundi sankcija kojima se kažnjava Rusija za invaziju na Ukrajinu.

Dok bajkeri nailaze na zatvorene puteve širom Evrope, ćorsokak ipak nije baš svuda. Entuzijasti povezani s ruskom bandom mogu se naći i u Bugarskoj, koja je članica i Evropske unije i NATO-a, ali ima tradicionalne veze s Rusijom.

Noćni vukovi u Bugarskoj su veoma vidljivi, često se slikaju s ruskom ambasadorkom, koja je i sama kontroverzna ličnost koja se suočila s pozivima da ode zbog njenog agitovanja unutar Bugarske. Bajkeri često posjećuju događaje koje organizuje ruska ambasada u Bugarskoj. I Bugarska pravoslavna crkva je također dala svoj blagoslov bajkerima.

Uprkos statusu parije u cijeloj EU, bugarski zvaničnici izgleda nisu zabrinuti, ne ulažu proteste niti bilo kakve pozive da bajkeri odjure.

Vođa Noćnih vukova Aleksandar Zaldostanov
Vođa Noćnih vukova Aleksandar Zaldostanov

Počeci formiranja Noćnih vukova datiraju još iz sovjetske ere, kada su 1983. postali prvi službeni bajkerski klub registrovan u SSSR-u, koji je u to vrijeme uglavnom bio uključen u neovlašteno priređivanje rok koncerata u Sovjetskom Savezu.

Osim Bugarske, Noćni vukovi navodno imaju ogranke u Njemačkoj, Srbiji, Rumuniji, Australiji, Slovačkoj, Bjelorusiji, Filipinima, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. U 2018. godini, Noćni vukovi su, kako je saopšteno, imali više od 5.000 članova u Rusiji i na drugim mjestima.

Barem na papiru, bugarski bajkeri ne izgledaju formalno povezani s centralnim ogrankom Noćnih vukova u Rusiji, koja je pod udarom zapadnih sankcija. Mnogi su članovi drugih grupa koje imaju neformalne veze sa svojim ruskim kolegama, iako nekoliko klubova koristi naziv Noćni vukovi. Neidentifikovani član jednog od lokalnih klubova rekao je za bugarski novinski sajt "24 Časa" da im je rečeno "iz Moskve" da ne razgovaraju s medijima.

Ali praćenje poruka članova nekih od ovih bugarskih klubova na društvenim mrežama ukazuje da su veze s Rusijom bliske, a u dopisima ih često nazivaju "braćom".

Bugarski bajkeri naklonjeni Kremlju posljednji put su se javno pojavili u Bugarskoj 21. avgusta, kada su imali fotografisanje kod Memorijala slobode, obeliska visokog 31 metar koji je izgrađen u znak sjećanja na čuvenu bitku kod prevoja Šipka, prekretnicu u Rusko-turskom ratu 1877-1878.

Taj sukob iz 19. vijeka otvorio je put oslobođenju Bugarske nakon pet vijekova otomanske vladavine, i do danas mnogi Bugari osjećaju istorijsku zahvalnost za vodeću ulogu Rusije u toj borbi.

Među okupljenima oko obeliska tog dana bila je i kontroverzna ruska ambasadorka u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova, koja je fotografisana u masi, uključujući, kako se činilo, bugarske pravoslavne sveštenike koji drže rusku zastavu. Dok je bugarski transparent bio zaklonjen iza malog skupa ljudi, ruska zastava je bila istaknuta u prvom planu.

Događaj je održan dan nakon zvaničnih proslava u znak sjećanja na istorijsku bitku, a Mitrofanova je na svom Fejsbuk (Facebook) profilu navela da ruska ambasada nije bila pozvana.

"To su naši sunarodnici, bugarski bajkeri, predstavnici kluba Noćni vukovi, predstavnici bugarskih javnih organizacija. Veoma je prijatno, posebno imajući u vidu činjenicu da su prije neki dan održani zvanični događaji na koje nismo bili pozvani", napisala je Mitrofanova na Fejsbuk stranici ruske ambasade.

Iskusna ruska diplomatkinja, Mitrofanova je imenovana za ambasadorku Moskve u Bugarskoj u januaru 2021. Njeno kratko vrijeme provedeno u Bugarskoj obilježeno je kontroverzama. Samo dan nakon početka ruskog rata u Ukrajini, 25. februara, Mitrofanova se sastala s Nikolajem Malinovom, bivšim bugarskim poslanikom i šefom proruske lobističke grupe u Bugarskoj. Malinov je 2019. otputovao u Moskvu kako bi lično primio nagradu od predsjednika Vladimira Putina.

Mitrofanova je često koristila društvene mreže kako bi vrijeđala zemlju, nazivajući Bugare bolničkom "posteljinom", optužujući ih da su lakeji Zapada. Komentar je izazvao gnjev u cijeloj Bugarskoj i ruskoj ambasadi je poslana zvanična nota u kojoj se traži izvinjenje i brisanje uvredljivih postova na društvenim mrežama - što ambasada nije učinila.

Stefan Tafrov, bugarski političar i bivši ambasador pri UN-u, pozvao je u martu bugarsku vladu da protjera Mitrofanovu, rekavši da su njeni postupci i riječi u suprotnosti s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, koja, između ostalog, diplomatama nudi imunitet od lokalnih zakona.

Bugarska je 28. juna protjerala 70 ruskih diplomata, što je do sada nezabilježen potez Sofije, prepolovivši broj moskovskog diplomatskog kora u toj balkanskoj zemlji.

Nekoliko sedmica ranije, Mitrofanova i članovi bugarskih Noćnih vukova bili su kod Spomenika Sovjetskoj armiji u Sofiji 9. maja, na dan kada Rusija obilježava savezničku pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Kontroverzno, članovi bugarskog moto kluba imali su zadatak da "podrže sigurnost" na tom događaju.

Bugarski bajkeri su se 2017. pridružili najistaknutijim članovima ruskih Noćnih vukova na njihovom kontroverznom putovanju kroz Evropu do Berlina, koje je bilo tempirano da se poklopi sa godišnjicom poraza nacističke Njemačke.

Članovi bugarskih Noćnih vukova pozdravljaju prorusku političarku Korneliju Ninovu 2017.
Članovi bugarskih Noćnih vukova pozdravljaju prorusku političarku Korneliju Ninovu 2017.

Tada je predsjednik Kluba Noćnih vukova iz Sofije Denčo Zlatanov rekao: "Naš cilj je da pratimo put sovjetske armije, da odamo počast herojima koji su poginuli i da pokažemo mladima da je takav rat postojao".

Godinu dana ranije, tokom njihovog putovanja širom Evrope u sklopu manifestacije "Slovenski svijet 2016", bajkeri ruskih Noćnih vukova sukobili su se s demonstrantima protiv Putina u Burgasu, gradu na bugarskoj obali Crnog mora.

Oni su također podržavali određene bugarske političare. U 2017. bajkeri su prisustvovali inauguraciji Rumena Radeva za predsjednika – koji u Bugarskoj ima uglavnom ceremonijalnu ulogu - koga su nazvali "našim predsjednikom".

Radev, koji je osvojio drugi predsjednički mandat u novembru 2021. uz podršku Bugarske socijalističke partije (BSP), smatra se političarem naklonjenim Kremlju, čije je etiketiranje poluostrva Krim kao "ruskog" u vrijeme izbora izazvalo " duboku zabrinutost" u Vašingtonu.

Krstovi, ikone i pravoslavni simboli donose se u izobilju na događaje koje organizuju Noćni vukovi. Bez obzira na ideologiju koju propagiraju, oni su u milosti Bugarske pravoslavne crkve.

Crkva je hvalila bajkere u objavama na društvenim mrežama, ističući ih kao "primjer bratskog prijateljstva, jedinstva i uzajamne pomoći".

Pravoslavni hrišćanski rituali i ikonografija često su dio događaja koje organizuju Noćni vukovi.
Pravoslavni hrišćanski rituali i ikonografija često su dio događaja koje organizuju Noćni vukovi.

Bajkeri su također dobili pravoslavnu ikonu od Simeona Nikolova Dimitrova, poglavara Bugarske pravoslavne crkve, na ceremoniji održanoj 16. jula, navodi se u objavi na Fejsbuku.

Bugarski servis RSE pokušao je dobiti, ali bezuspješno, komentar od Bugarske pravoslavne crkve. Napori da se dođe do bugarskih Noćnih vukova također su bili neuspješni.

U Rusiji su Noćni vukovi korišteni kao oruđe Kremlja. Lideru Zadostanovu je Putin dao medalju za ulogu koju su bajkeri odigrali na Krimu 2014. Grupa je, kako se izvještava, i ranije dobijala finansijsku pomoć Kremlja. Zatvoreni opozicioni političar Aleksej Navaljni objavio je 2015. izvještaj koji pokazuje da su Noćni vukovi posljednjih godina primili više od milion dolara državne pomoću koju finansiraju poreski obveznici.

Bajkeri su iskoristili ta sredstva za organizovanje prenaglašenih patriotskih događaja kao što je bio njihov nastup ispunjen pirotehnikom o sukobu u Ukrajini 2014. pred oko 100.000 ljudi u krimskom lučkom gradu Sevastopolju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG