Dostupni linkovi

Uhapšen ruski naučnik zbog navodne saradnje sa kineskim tajnim službama


Novosibirsk

Ruske vlasti su uhapsile naučnika u Sibiru pod sumnjom za državnu izdaju zbog navodne saradnje sa kineskim bezbednosnim službama, javila je u petak državna novinska agencija TASS, pozivajući se na regionalne vlasti i njegovu porodicu.

Dmitrij Kolker, doktor fizike i matematike sa Novosibirskog državnog univerziteta, na čijem sajtu se navodi da je šef laboratorije za kvantne optičke tehnologije, priveden je pod optužbom za veleizdaju, navodi se u saoštenju pravosudnog odeljenja Novosibirska.

Kolker i regionalni sud u Novosibirsku, jednom od najvećih gradova Rusije, koji se nalazi oko 2.800 km (1.750 milja) istočno od Moskve, nisu odmah odgovorili na pitanja poslata emaijlom. Kolkerov advokat nije bio dostupan.

Nekoliko ruskih naučnika je uhapšeno i optuženo za izdaju poslednjih godina zbog navodnog prosleđivanja osetljivog materijala strancima. Kritičari Kremlja kažu da je često razlog za hapšenja neosnovana paranoja, podseća Rojters.

Za ovo kazneno delo zaprećena je kazna do 20 godina zatvora.

TASS je naveo da je Kolkerova porodica rekla da je optužen za saradnju sa kineskim bezbednosnim službama. Kolker je ranije držao predavanja na međunarodnoj konferenciji u Kini, a sada je prebačen u zatvor u Moskvi, rekao je njegov sin Maksim.

Kolkerova ćerka je rekla da je naučniku dijagnostikovan rak u četvrtom stadijumu, preneo je TASS.

Izvor: TASS, Reuters

XS
SM
MD
LG