Dostupni linkovi

Njemačka zatvara četiri od pet ruskih konzulata


Ruska ambasada u Berlinu će ostati operativna
Ruska ambasada u Berlinu će ostati operativna

Njemačka vlada je u srijedu saopštila da će zatvoriti četiri od pet ruskih konzulata u zemlji oduzimanjem njihovih dozvola, što predstavlja potez nakon odluke Moskve da ograniči broj njemačkih zvaničnika u Rusiji na 350.

Ruskoj vladi bi i dalje bilo dozvoljeno da upravlja svojom ambasadom u Berlinu i jednim generalnim konzulatom, ali Njemačka očekuje da će ostali prestati s radom do kraja godine, saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Istovremeno, Njemačka će zatvoriti vlastite konzulate u Kalinjingradu, Jekaterinburgu i Novosibirsku, ostavljajući u funkciji samo njemačku ambasadu u Moskvi i konzulat u Sankt Peterburgu.

Taj potez Berlina predstavlja oštro pogoršanje bilateralnih odnosa usred šireg kolapsa odnosa od ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Moskvu za eskalaciju tenzija nametanjem ograničenja broja zvaničnika kojima je dozvoljeno da rade u Rusiji.

"Ova neopravdana odluka primorava saveznu vladu da napravi veoma značajne rezove u svim oblastima svog prisustva u Rusiji", rekao je u srijedu glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da će biti objavljeno saopštenje o zatvaranju konzulata, prenose ruske novinske agencije.

Odnosi između Rusije i Njemačke, koja je nekada bila najveći kupac ruske nafte i plina, prekinuti su od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., a Zapad je odgovorio sankcijama i isporukom oružja.

Njemačka planira da ukloni veliki broj zaposlenih koji rade u njenim misijama u Rusiji nakon što je Moskva nametnula ograničenja na broj dozvoljenih radnika u zemlji, uključujući nastavnike i zaposlene u Goethe institutu.

XS
SM
MD
LG