Dostupni linkovi

Ruski 'kapetan Tom': Veteranka Staljingradske bitke skuplja novac za ljekare 


"Nemamo posebne veze s vladom", kaže 97-godišnja Zinaida Korneva. "Ovo je jednostavan poziv ljudima da se ujedine." Foto: Zinaida Korneva (YouTube)
"Nemamo posebne veze s vladom", kaže 97-godišnja Zinaida Korneva. "Ovo je jednostavan poziv ljudima da se ujedine." Foto: Zinaida Korneva (YouTube)

Kad je "kapetan Tom" odnosno Tom Mur (Moore) osvojio srca Britanaca, prošetavši 100 krugova u svom vrtu i sakupivši više od 32 miliona funti (37 miliona eura) za zdravstvene radnike koji se bore protiv pandemije korona virusa, akcija prikupljanja sredstava stogodišnjeg veterana Drugog svjetskog rata privukla je pohvale iz cijelog svijeta.

I u Rusiji, ratnom savezniku Britanije, svojim potezom inspirisao je još jednog bivšeg borca da da svoj doprinos, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Zinaida Korneva, 97-godišnjakinja koja je bila regrutovana sa 19 godina i koja je učestvovala u Staljingradskoj bitki, saznala je za Murovu inicijativu kada joj je Dmitrij Panov, suprug njene praunuke Darine, pokazao novinsku reportažu o tome.

"Tom [Mur] se obratio svojoj naciji, pomislila sam: Zašto mi u Rusiji ne pomognemo i našim ljekarima, poput Engleza?", rekla je Korneva u intervjuu putem Skayjpa (Skype) iz svog doma izvan Sankt Peterburga, gdje se nalazi zbog pandemije sa svojom unukom Elenom Fomičevom.

Na dan 30. aprila, kada je Mur navršio 100 godina, završio posljednji krug u vrtu i prikupio donacije u iznosu od 37 miliona eura, Korneva je donirala vlastite vojne medalje i uz pomoć Fomičeve snimila video poruku Englezu.

"Vi ste jaka osoba i pravi vojnik", rekla je Korneva, čiji je posao u ratu bio da uočava neprijateljske avione, rekla je u videu koji je tog popodneva postavljen na Jutjub (YouTube). "Zajedno smo pobijedili fašizam 1945. godine i sada se zajedno borimo protiv ovog virusa."

Rekla je Muru da ona ne može prepješačiti 100 krugova unutar svoje bašte kao on, "jer nisam odavno izašla iz kuće." Umjesto toga, obećala je da će svakoga dana snimati priče iz rata i koristiti ih kao platformu za prikupljanje sredstava za porodice ruskih ljekara koji su umrli boreći se s virusom.

I kao poklon za rođendan obećala je da će Muru da isplete par čarapa kako bi mu bilo toplo, "s ljubavlju iz Rusije".

Od tada, Zinaidini monolozi svakodnevno se pojavljuju na Jutjub kanalu i web stranici koju je Panov posebno kreirao za promociju projekta. Ona se prisjeća svog poziva za vojnu službu nakon nacističke invazije na Sovjetski Savez u junu 1941.

...i kako se tokom rata obilježavao Međunarodni dan žena.

Ljekari koji su teško pogođeni

Korneva je od 6. maja prikupila više od dva milona rubalja (25.000 eura).

Početni cilj bio je 300.000 rubalja, dovoljno za pomoć porodicama 10 ljekara u Sankt Peterburgu. Sada se, kaže, radi o tri miliona rubalja, a popis porodica koje će dobiti podršku proširio se i na neslužbeni broj žrtava koji ruski ljekari svakodnevno ažuriraju, i na kojem je sada 111 imena.

"Baš je lijepo što je moja baka dobila ovu pažnju. Iskreno to nismo očekivali", rekla je Fomičeva.

Penzionisani kapetan britanske vojske Tom Moore nedavno je napunio 100 godina nakon što je hodajući pravio krugove u svom vrtu i prikupio 37 miliona eura za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu.
Penzionisani kapetan britanske vojske Tom Moore nedavno je napunio 100 godina nakon što je hodajući pravio krugove u svom vrtu i prikupio 37 miliona eura za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu.

Poput Mura - koji je poznat kao "kapetan Tom", ali je postao počasni pukovnik na njegov stoti rođendan - Korneva je bila inspirisana da uradi svoj dio posla nakon što su je liječili lokalni ljekara. Nekoliko nedelja prošle godine ležala je u bolnici za ratne veterane u Sankt Peterburgu, oporavila se od preloma kuka, nakon operacije za koju se njena porodica plašila da je možda neće preživjeti.

"Morali su je ponovo sastaviti", rekla je Fomičeva. "Dugovječnost duguje genetici, ali i doktorima."

Otprilike u isto vrijeme kada je Korneva saznala za Murovu akciju prikupljanja sredstava, pojavile su se vijesti da su od korona virusa umrla dva ljekara u njenoj bolnici. Tako su Korneva i njena porodica odlučili pomoći.

Inicijativa je dobila pohvale u Rusiji, kao i pažnju zvaničnika i vladinih medija.


Nedostatak zaštitne opreme među zdravstvenim radnicima osjetljivo je pitanje u Rusiji, gdje je zabilježeno više od 165.000 slučajeva zaraženih od korona virusa i više od 1.500 smrtnih slučajeva uslijed raširene sumnje da je stvarna brojka veća. A vlasti su osujetile ostale aktiviste širom zemlje koji su prikupljali donacije za opremu zdravstvenim radnicima.

Ali Korneva, koja je pra-prabaka Panovinova dva sina, rekla je da je njena kampanja namjerno apolitična.

Par čarapa

"Apelovali smo da ne bude politike", rekla je. "Nemamo posebne veze s bilo kojom organizacijom s puno novca ili veza s vladom. Ovo je jednostavan poziv ljudima da se ujedine."

Postoji i druga motivacija. Kao i mnogi Rusi i njihova vlada, Korneva vjeruje da Sovjetski Savez ne dobiva dovoljno zasluga za svoj doprinos savezničkoj pobjedi nad nacističkom Njemačkom. Priče koje ona govori i promoviše putem interneta dio su napora da se to promijeni.

Zinaida Korneva regrutovana je sa 19 godina i učestvovala u Staljingradskoj bitki.
Zinaida Korneva regrutovana je sa 19 godina i učestvovala u Staljingradskoj bitki.

"Naravno, zajedno smo postigli pobjedu. Engleska, Amerika, Francuska - svi su nam pomogli", rekla je. "Ali Sovjetski Savez je obavio lavovski dio posla. I vrijeđa nas kad čujemo drugačije".

Mur još nije odgovorio na snimke Korneve od 30. aprila, rekla je, ali se njena porodica nada da će se dvoje veterana uskoro moći upoznati putem video veze. Korneva će završiti s prikupljanjem sredstava 9. maja, na dan kada Rusija slavi 75 godina od pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Što se tiče čarapa koje je obećala da će isplesti za Mura, Panov je rekao da organizuje ekspresnu dostavu DHL-om do kuće Engleza u selu blizu Milton Kejnsa, sjeverozapadno od Londona.

"Već ih je isplela. One su spremne za pošljku", rekao je. "Ako sve bude kako treba, on će ih dobiti do Dana pobjede."

Zinaida Korneva drži čarape koje je isplela za Engleza Toma Mura, "s ljubavlju iz Rusije."
Zinaida Korneva drži čarape koje je isplela za Engleza Toma Mura, "s ljubavlju iz Rusije."

XS
SM
MD
LG