Dostupni linkovi

Ruski helikopteri na remontu u Srbiji?


Aleksandar Radić: Priča o remontu ruskih helikoptera je fraza za jednokratnu upotrebu koje čujemo od političara (na fotografiji: ruski helikopter tipa Mi-17)
Aleksandar Radić: Priča o remontu ruskih helikoptera je fraza za jednokratnu upotrebu koje čujemo od političara (na fotografiji: ruski helikopter tipa Mi-17)

Otvaranje centra za remont ruskih helikoptera u Beogradu nova je vest za javnost u Srbiji u kojoj je jedna od glavnih tema isporuka MiG-ova 29 za srpsko Ratno vazduhoplovstvo. Ova mogućnost pomenuta je nakon višemesečne priče o rusko-srpskoj vojnoj saradnji, u kojoj je primetna konfuzija, jer ni posle sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i srpskog premijera Aleksandra Vučića u Kremlju nije jasnije kada stižu polovni ruski lovci.

Rusi su zainteresovani da dođu u Srbiju, rekao je nakon sastanaka u Moskvi ministar odbrane Zoran Đorđević, kako bi se otvorio novi centar za modernizaciju i remont helikoptera.

"Sve ide u pravcu da to vrlo brzo zaživi. Prvo će to biti mali regionalni centar, koji bi kasnije trebalo da izraste u veliki moderan centar za celu jugoistočnu Evropu", izjavio je Đorđević.

Više detalja o ovom projektu za sada nije poznato.

U Ministarstvu odbrane Srbije na pitanja RSE o vojno-tehničkom sporazumu sa Rusijom, među kojima je bilo i "kakvi su planovi za remontni centar ruskih helikoptera", nisu zvanično odgovorili, već su rekli da su medijima prosleđene sve potrebne informacije.

Remont i modernizacija helikoptera koje proizvodi ruska kompanija Mil u Srbiji su pomenuti početkom prošle godine, ali do danas se od toga dalje nije otišlo. Pretpostavlja se da bi se taj posao radio u Vazduhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović" na Vojnom aerodromu Batajnica, koji je u obnovljenom pogonu nakon NATO bombardovanja 1999. godine od 2007. do 2011. remontovao šest helikoptera Mi-8, čija upotreba ističe u narednim godinama, kao i dva Mi-17, od kojih se jedan srušio u nesreći pre dve godine.

"Srbija ima jedan jedini helikopter Mi-17, proizveden 1989. godine, koji bi trebalo da ide na remont. I to je sve. U ovom trenutku potpuno je nejasno na čemu se zasniva ideja transfera tehnologije i pokretanja remontne linije, jer nema tržišta i helikoptera na kojima bi se radilo u 'Momi Stanojloviću'. Zbog toga, mislim da je priča o remontu ruskih helikoptera još jedna od fraza za jednokratnu upotrebu koje čujemo od naših političara, gde treba da se stvori slika o tome da imamo specijalne odnose sa Rusima", kaže za RSE vojni analitičar Aleksandar Radić.

Aleksandar Radić: Nema tržišta i helikoptera na kojima bi se radilo u "Momi Stanojloviću"
Aleksandar Radić: Nema tržišta i helikoptera na kojima bi se radilo u "Momi Stanojloviću"


Čije helikoptere će Srbija, čijih 80 odsto vojne tehnike je ruske proizvodnje i koja je 2016. od Rusije posle 29 godina kupila dva nova Mi-17, modernizovati pitanje je koje još nije zvanično razjašnjeno.

Među susednim zemljama Hrvatska je najveći korisnik ruskih helikoptera u jugoistočnoj Evropi, ima ih 24 komada, koje na remont poverava drugim zemljama, Ukrajini, Slovačkoj, Azerbejdžanu, dok se Bosna i Hercegovina i Makedonija u tom poslu takođe oslanjaju na Ukrajinu.

Goran Cvijović, direktor Vazduhoplovne akademije Beograd, smatra da bi otvaranje novog remontnog centra bilo velika šansa.

"Znatan broj helikoptera ruske proizvodnje nalazi se u eksploataciji u zemljama bivšeg Varšavskog pakta i drugim zemljama Evrope. Ako taj centar bude ovde, što bi bila sjajna priča, to bi potpuno uposlilo kapacitete 'Mome'. Verovatno bi bilo jednostavnije da se helikopteri iz, na primer, Češke, Nemačke i zemalja okruženja šalju u Beograd na remont, nego da lete za Rusiju ili Belorusiju", ocenjuje Cvijović.

Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" održava tehniku kojom raspolaže Vojska Srbije, radi na remontu aviona "orao" i "galeb G-4", ali zbog tehničkih, logističkih i finansijskih razloga verovatno u dogledno vreme nije realno da sama Rusija helikoptere iz svog vazduhoplovstva remontuje u Beogradu.

Prošlog decembra zavodu "Moma Stanojlović", čuvenom i priznatom u vreme bivše Jugoslavije, otvorila se ozbiljna perspektiva potpisivanjem ugovora Srbije sa proizvođačem Airbus o nabavci devet helikoptera H-145M za potrebe vojske i policije. Sporazumom sa tom zapadnoevropskom kompanijom predviđeno je otvaranje remontnog centra za helikoptere u "Momi" u kom će se održavati letelice tog tipa, kao i helikopteri "gazela".

Ovaj zavod značajnu ulogu igra i u nabavci šest polovnih lovaca četvrte generacije MiG 29, jer je odlučeno da ih, kako je za RSE ranije najavio pomoćnik ministra odbrane Srbije Nenad Miloradović, po dolasku u "Momi Stanojloviću" u Batajnici remontuje zajednički tim ruskih i srpskih stručnjaka.

"Iz više razloga naš je interes da se to uradi u Srbiji. Jedan od njih je da naši ljudi u 'Momi Stanojloviću' budu prisutni kada bude rađen remont, kako bi bili neposredni učesnici i kako bi u perspektivi imali mogućnost da možda i mi preuzmemo modernizaciju i remont tih MiG-ova u kasnijoj udućnosti", objasnio je posle nedavnog povratka iz Rusije ministar Zoran Đorđević.

Saga o dolasku ruskih vojnih aviona u Srbiju traje mesecima, ne prođe dan da mediji ne licitiraju, a kada će stići MiG-ovi nije jasnije ni nakon posete najviše državne delegacije Srbije Moskvi.

Podgrevanje priče o velikom naoružavanju

Aleksandar Radić smatra da je posle sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera Srbije Aleksandra Vučića u Kremlju napravljena još veća konfuzija.

"Kao da je stvorena dimna zavesa, jer na osnovu izjava predsednika vlade Vučića i ministra odbrane Đorđevića tek sada nije jasno šta zapravo činimo po pitanju preuzimanja te donacije. Mislim da je potpuno sa političkim motivima nastala ideja da se avioni prvo prebace u Srbiju, pa da onda Rusi dođu da ovde rade na njima, jer je čitava zamisao koincidirala sa odlukom za održavanje predsedničkih izbora. Mislim da je Vučiću bilo potrebno da avione pokaže na televiziji i da iz toga proizilazi motiv da avioni prvo dođu u Srbiju", reči su Radića.

Radić: Nije jasno šta zapravo činimo po pitanju preuzimanja te donacije (na fotografiji: ruski avion tipa MiG-29)
Radić: Nije jasno šta zapravo činimo po pitanju preuzimanja te donacije (na fotografiji: ruski avion tipa MiG-29)


Iako je bilo najavljeno da će MiG-ovi stići u martu, evidentno je da se to neće dogoditi, dok je poslednja informacija koju je u Moskvi izneo Vučić da će šest aviona u vidu ruske donacije u Srbiji biti za nekoliko nedelja.

Uz sve nedoumice, beogradski tabloidi naklonjeni vlasti podgrevaju priču o velikom naoružavanju ruskom tehnikom zbog kog će, kako svakodnevno pišu, Srbija biti vojna regionalna sila.

Goran Cvijović zaključuje da podizanje tenzija nije dobro.

"Mislim da ne postoji razlog da se iko plaši tih aviona, pogotovu što je obim nabavke faktički na nivou zaštite sopstvenog neba. Nema nikakvih drugih ideja kako bi se ti avioni upotrebili", navodi Cvijović.

U tabloidnim fantazijama autori idu tako daleko da "nezvanično" javljaju da će Srbija, ako zatreba, od Rusije dobiti raketni sistem S-300, što su sagovornici RSE odbili da komentarišu uz opasku da se radi o neozbiljnim pričama.

Javnost u Srbiji do sada je zvanično obaveštena da vojno-tehnički aranžman sa Ruskom Federacijom košta 185 miliona evra, da će polovni MiG-ovi stići rasklopljeni i da se za realizaciju čeka ukaz Vladimira Putina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG