Dostupni linkovi

Ruske službe izvele sajber napad na Vladu Crne Gore, tvrdi Agencija za bezbjednost


Informaciona struktura Vlade Crne Gore pod hakerskim napadom. Podgorica 26. avgust 2022.
Informaciona struktura Vlade Crne Gore pod hakerskim napadom. Podgorica 26. avgust 2022.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost Crne Gore donijelo je odluku da se formira Operativni tim koji će se baviti sajber napadima, a koji traju skoro nedjelju dana.

Nakon sjednice Vijeća, premijer Dritan Abazović je saopštio da će biti upućen zathej evropskim partnerima za ekspertsku pomoć, kako bi se povratili podaci koji su oduzeti u aktuelnom napadu.

"Informacije o nanijetoj šteti biće poznate iduće sedmice", naveo je Abazović navodeći da je nekoliko institucija napadnuto, među kojima i Ministarstvo finansija.

Prethodno je iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) potvrđeno za Radio Slobodna Evropa da ruske službe stoje iza snažnog sajber napada 26. avgusta na kompletnu informacionu strukturu Vlade Crne Gore.

Iz Agencije tvrde da se radi o napadu koji je pripreman duži vremenski period, te da je takav napad dosad nezabilježen.

"Napadnuta je kritična državna infrastruktura", potvrdili su izvori iz ANB-a za RSE.

Sam premijer Abazović, na pres konferenciji, nije mogao da precizira ko stoji iza napada:

"Na Vijeću nismo mogli da potvrdimo da iza toga stoji pojedinac, grupa, ili država".

Američka Ambasada u Podgorici izdala je saopštenje da je u Crnoj Gori u toku uporni i kontinuirani sajber napad.

"Napad može uključivati poremećaje u javnom komunalnom sektoru, transportu (uključujući granične prelaze i aerodrom) i sektoru telekomunikacija", navodi se na sajtu Ambasade SAD.

Neimenovani zvaničnik NATO je saopštio da je Alijansa upoznata sa izvještajima o sajber napadima u Crnoj Gori i da je spremna da pomogne crnogorskim vlastima.

"Naši eksperti su u kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da im pružimo podršku ako je to potrebno", naveo je za Glas Amerike neimenovani zvaničnik NATO-a.

Tokom dana je i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović saopštio da je dobio upozorenje iz ANB, da bi Elektroprivreda mogla da bude predmet sajber napada.

"Dao sam nalog da naše elektrane pređu na manuelni sistem upravljanja, dok smo neke od korisničkih servisa, privremeno, učinili nedostupnim", naveo je Đukanović u saopštenju.

Prethodno je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović potvrdio da je Vlada drugi put u pet dana na udaru hakera, ocijenivši da su napadi politički motivisani.

"Radi se, po mom skromnom sudu, o političko motivisanom napadu", rekao je Abazović podsjećajući na prethodni sajber napad nakon što je njegovoj Vladi 20. avgusta izglasano nepovjerenje.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj se prvi oglasio jutros na svom Tviter nalogu, kada je naveo da je Crna Gora izložena novoj seriji organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu.

"Primarna meta je struktura državnih organa", rekao je Dukaj dodajući da su o napadima "informisani saveznici".

U istragu dosadašnjih napada na informatičku infrastrukturu Vlade Crne Gore, uključeni su MUP i tužilaštvo.

XS
SM
MD
LG