Dostupni linkovi

'Ovakvi incidenti su poziv na razgovor', kaže vojni ekspert nakon ruskog presretanja američkog drona


Američki dron MQ-9 Reaper (foto arhiv)
Američki dron MQ-9 Reaper (foto arhiv)

Razgovarao: Aleksej Aleksandrov

Vojni ekspert govori o mogućim posljedicama incidenta s američkom bespilotnom letjelicom koju je oborio ruski lovac.

Američki dron MQ-9 oboren je iznad Crnog mora nakon sudara s ruskim borbenim avionom 14. marta. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je dron letio u regiji Krima u smjeru ruske granice s isključenim transponderima - na području gdje je Rusija zbog rata zabranila letove.

Džon Kirbi (John Kirby), koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, uvjeravao je da će Sjedinjene Države nastaviti da lete iznad Crnog mora.

Do čega incident direktnog sudara američkog aviona s američkim dronom može dovesti, objasnio je vojni stručnjak Roman Svitan, govoreći za Current Time, medijski projekat koji Radio Slobodna Evropa (RSE) vodi u saradnji sa Glasom Amerike (VoA).

Current Time: Po opisu koji se pojavio u štampi, da li ste razumjeli šta se desilo?

Roman Svitan: Standardno presretanje letećeg objekta. Dron je letio sedam kilometara standardnom rutom, kojom stalno idu. Ovo je udarno-izviđački dron, može nositi do jedne i po tone borbenog tereta. Često idu uglavnom u izviđačke svrhe.

To je lakše jer bez borbenog opterećenja može ostati u zraku duže, više od deset sati. Kroz kamere, svako komandno mjesto koje ima pristup ovom dronu posmatra. Oni kontrolišu iz baze Ramštajn (Ramstein) - to je sigurno. Standardni set koji je stalno tamo. Jedan je pao, drugi je ostao. Ove letjelice su u tom području svakog dana, sve vrijeme.

Current Time: Zašto je odlučeno da se baš ovaj presretne u to vrijeme i onesposobi?

Svitan: Par Su-27 podignut je za presretanje, otišli su do drona. Ovo nije baš manevarska meta, lako ju je dosegnuti, brzina je subsonična i ide uglavnom pravolinijski.

Dva aviona počela su plesati oko ovog drona. Isprva su ga pokušali baciti u vrtlog određenim manevrima ispred drona. Odnosno, avioni iskaču ispred drona, mlaz iz motora ga jednostavno baca u vrtlog. To nije pošlo za rukom, dron je i dalje bio otporan na vanjske uticaje.

Zatim su počeli prosipati gorivo na dron. Su-27 ima oko devet tona goriva i u principu može nešto od toga da izbaci u zrak. Kada se gorivo izlije, nastaje oblak kerozina. Ako u njega uđe avion ili dron, postoji mogućnost da motor usisa taj kerozin i zapali se. Ali opet, nije bljesnulo.

I tada je najvjerovatnije, kako tvrde Amerikanci, stradao propeler. Avion se može približiti i uhvatiti propeler nosačem. Nakon oštećenja propelera, dron gubi kontrolu i pada. I tada se već donosi odluka da se on uništi: ili samouništenjem ili dolazi drugi dron ili letjelica koji ga onda dokrajče.

Current Time: Zašto je morao biti uništen? Glasnogovornik Pentagona, brigadni general Pat Rajder (Ryder), rekao je da je propeler pogođen i da su dron morale oboriti američke snage. Pao bi u more i potonuo. U čemu je bio problem?

Roman Svitan
Roman Svitan

Svitan: Potopljenog bi mogli uzeti. (Dron) ne tone tako brzo. Sve zavisi od toga kako bi mogao da bude presretnut. Ali čak i da je potonuo, onda bi ga bilo moguće podignuti i dobiti te tajne dijelove i tajnu elementarnu bazu koju sadrži, bilo za rastavljanje ili za repliku. To nije dozvoljeno kada su u pitanju takvi uređajii.

Uređaj je stvarno tajan, ima puno inovativnih rješenja koja ne bi trebala doći u ruke neprijatelja.

Dakle, u takvim uređajima postoji sistem za samouništenje - 50 kilograma eksploziva. Može nositi tonu i po, pa se iznutra može aktivirati 50 kilograma eksploziva za eksploziju ili za vanjski uticaj, u zavisnosti od sredstava koja se koriste: uništavaju ga rakete ili topovi.

Current Time: Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov kaže da američki dronovi prikupljaju podatke koje Kijev koristi, uključujući i u ovom ratu, za udare na ruske snage i teritorije. Da li je u pravu u vezi ovoga?

Svitan: Definitivno, svi podaci prikupljeni ovim bespilotnim letjelicama, satelitima, AWACS-ovima također se koriste našim sistemima za izvođenje borbene upotrebe, za zaštitu teritorije Ukrajine.

Činjenica je da ovi dronovi također vide morska lansiranja s brodova ruske crnomorske flotile raketa Kalibr, upozoravaju ih, uključuju režim zračnog napada i spašavaju živote civila. Ovaj dron ima mnoge namjene.

Current Time: Istovremeno, Džon Kirbi kaže da su se slična presretanja dronova već događala, no ovog puta su postupci pilota bili nesigurni, neprofesionalni i nemarni.

Šta se desilo u ponedjeljak pa su Amerikanci objavili ovu informaciju, s obzirom na to da su ruske snage već prije presretale američke dronove?

Svitan: Presresti i uništiti dvije su različite stvari. Presretanje je kada nekoliko lovaca izađe i priđe dronu. Operater drona shvata da bi moglo doći do udara i odlazi. To je izlazak do mete bez njenog uništenja.

A uništavanje je izlazak, približavanje i izvođenje manevara u kojima cilj ne može izvesti daljnji manevar, pogotovo ako se koriste određena sredstva uništenja.

Čini se da sredstva za uništavanje nisu korištena, ali ispuštanje goriva, stvaranje uslova u kojima dron ne može nastaviti let, također je, moglo bi se reći, uništenje, i to direktno uništenje, jer su te radnje smišljeno proračunate i dolazi do namjernog oštećenja.

Niko neće sipati gorivo pred dron samo tako. Namjera je dovela do gubitka drona. Bez obzira na sve: čak i do samouništenja, čak i ako je samo skrenulo s kursa. Upravo takva akcija već graniči s vojnim gubitkom.

Takva se pitanja rješavaju diplomatijom. Ako se obje strane slože, tada se prelazi na režim graničnog incidenta, zatim se rješava pitanje finansijske vrijednosti i problemi se rješavaju mirnim putem. U ratnim uslovima ovakvo djelovanje može se kvalifikovati kao direktan napad, a to već predstavlja problem za napadačku stranu.

Current Time: Možete li sada da zamislite rusku reakciju na ovo?

Svitan: Kakva je reakcija? Izvršili su zadatak, maknuli SU dron s rute. Iako nije maksimalno ispunjen, budući da sljedeća letjelica odmah polijeće – uvijek postoji par dronova koji sun a borbenoj dužnosti i dupliraju rad uništene letjelice.

Doslovno sat vremena kasnije, druga letjelica je krenula istom rutom. Stoga, s ruske strane, najvjerovatnije, to više izgleda kao informacijski udar, možda za ulazak u pregovore s istim Amerikancima.

Current Time: Amerikanci su to prvi objavili.

Svitan: Stvari tako stoje. Ako Rusi naprave ovakvu akciju, čekaju da se Amerikanci izjasne. I onda se ulazi u određene pregovore, ako postoji potreba za nekakvim pregovorima. Takvi incidenti su poziv na pregovore.

Current Time: Odnosno, vojska je dobila naredbu od političkog vrha Rusije da obori dron koji je tamo letio više od jednog dana?

Svitan: To je istina. Tamo lete već više od godinu dana. Stoga je stvoren tim, najvjerovatnije, za uspostavljanje kontakta. Nisu ga ni udarili. Da postoji prava naredba da ga obore, jednostavno bi pucali i izvršili zadatak.

A pošto je pitanje bilo osjetljivo, na mekim šapama, napravili su incident da bi kasnije pričali. E, onda počinju određeni kontakti, počinju diplomatski pregovori.

Current Time: Hoće li biti novih izjava? Možda radikalnijih, iz Sjedinjenih Država?

Svitan: Definitivno može biti. U početku se ovaj incident smatra graničnim dok se ne provede istraga. Istraga uključuje pregled nadzornih kamera sa samog drona, samih sistema za praćenje, već na zemlji.

Nakon istrage, nakon što Rusi daju dokaze ili objašnjenja, bit će donesena odluka: ostaviti to u režimu graničnog incidenta ili prebaciti u neke druge nivoe, na primjer, na nivo direktnog napada, pa onda donositi odluke.

Iako, poznavajući Amerikance, oni to mogu ostaviti u režimu graničnog incidenta, ali bi se nekoj ruskoj podmornici na dubini od 200-300 metara u jednom od okeana iznenada mogao pokvariti propeler. To bi otprilike bila takva akcija u ogledalu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG