Dostupni linkovi

Bliski susret ruskih i američkih aviona iznad Sredozemlja


Ruski lovac Su-27 presreo američkog bombardera B-52H iznad Baltičkog mora, 16. jun 2020.
Ruski lovac Su-27 presreo američkog bombardera B-52H iznad Baltičkog mora, 16. jun 2020.

Ruski avioni su se tokom vikenda približili avionima američke mornarice u Sredozemnom moru, saopštio je Pentagon u srijedu, 16. februara.

Iako takve interakcije nisu rijetke između SAD i Rusije, ova se dogodila u vrijeme pojačanih tenzija između dvije zemlje zbog ruskog vojnog nagomilavanja duž granice sa Ukrajinom.

Ruski avioni približili su se grupi od tri aviona tipa "P-8A" američke mornarice dok su letjeli u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Sredozemnog mora.

"Iako niko nije povrijeđen, ovakve interakcije mogle bi da dovedu do pogrešnih procjena i grešaka koje vode ka opasnijim ishodima", rekao je kapetan Majk Kafka, portparol Pentagona.

Neimenovani američki zvaničnik kaže da se u jednom trenutku jedan ruski avion približio američkom na nekoliko metara.

Dok su SAD rekle da neće slati američke trupe u Ukrajinu ako Rusija izvrši invaziju na tu zemlju, Vašington je poslao hiljade dodatnih vojnika u istočnu Evropu kako bi pomogao NATO saveznicima.

Američki predsjednik Džo Bajden je upozorio u utorak, 15. februara da se više od 150.000 ruskih vojnika i dalje nalazi nedaleko od granice sa Ukrajinom.

On je ponovio da će Sjedinjene Države biti spremne da nametnu stroge sankcije Rusiji ako izvrši invaziju na Ukrajinu, ali je iznio nadu da će diplomatija ipak da urodi plodom.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG