Dostupni linkovi

Ruski ambasador pozvan na sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske


Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov na promociji knjige Milana Ljepojevića "Naoružavanje istinom", Banja Luka, 22. februar 2022.

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov pozvan je da se obrati na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj će se govoriti o tome da li je BiH uvela sankcije Evropske unije prema Rusiji, potvrdio je 3. juna za Radio Slobodna Evropa Denis Šulić, potpredsjednik NSRS.

Šulić je naveo da je sjednica zakazana za ponedjeljak 6. juna u 15 sati na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji će biti i uvodničar.

"Tema je 'Razmatranje informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske'. Pozvan je i ruski ambasador u BiH koji će se moći obratiti poslanicima", kazao je.

Na sjednici će, pojasnio je Šulić, moći govoriti i predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske koji se danas (3. juna) jave kabinetu predsjednika NSRS za zahtjevom za obraćanje.

Predstavnici opozicijskih stranaka iz RS ranije su prozivali Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji je vladajuća stranka u entitetu Republika Srpska, da nije spriječio BiH da se priključi sankcijama Evropske unije prema Rusiji i Bjelorusiji, uvedene zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Dodik i dužnosnici njegove stranke tvrde da sankcije nisu uvedene te da su za razne restriktivne mjere _"neustavno i nezakonito" glasali ambasadori BiH pri Evropskoj uniji, Ujedinjenim narodima i Vijeću Evrope.

Dodik smatra da BiH treba ostati neutralna te je više puta ponovio da podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Druga dva člana Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, osudili su rusku invaziju na Ukrajinu i podržali uvođenje sankcija.

Sankcije EU prema Rusiji se odnose, između ostalog, na finansijski sektor, energetiku, kontrolu izvoza, viznu politiku kao i zamrzavanje imovine te zabrana stavljanja sredstava na raspolaganje određenim fizičkim i pravnim licima.

Prema postojećem zakonu, Vijeće ministara BiH nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH, koje vodi vanjsku politiku, odlučuje o načinu uvođenja, provođenja i ukidanja sankcija prema stranim državama.

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je potvrdio da se i Bosna i Hercegovina uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije.

XS
SM
MD
LG