Dostupni linkovi

Ruski ambasador u Poljskoj poliven crvenom bojom


Ruski amasador u Poljskoj Sergej Andrejev najavio je da će uputiti formalni protest nakon što je poliven crvenom bojom, 9. maj 2022.
Ruski amasador u Poljskoj Sergej Andrejev najavio je da će uputiti formalni protest nakon što je poliven crvenom bojom, 9. maj 2022.

Ruskog ambasadora u Poljskoj polili su crvenom bojom ljudi koji su protestovali protiv rata u Ukrajini dok je išao da položi cveće na Sovjetskom vojnom groblju u Varšavi povodom 77. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom.

Rat u Ukrajini bacio je senku na ovogodišnji Dan pobede, kada Moskva odaje počast za 27 miliona sovjetskih građana koji su izgubili živote u Drugom svetskom ratu. Poljska, koja snažno podržava Ukrajinu u njenom otporu invaziji Rusije, protivila se bilo kakvoj komemoraciji velikih razmera, navodi Rojters.

Video snimak objavljen na Tviteru prikazuje demonstrante, neke sa ukrajinskim zastavama, kako okružuju rusku delegaciju i skandiraju "fašisti" pre nego što je ambasador poliven crvenom bojom.

Ambasador Sergej Andrejev rekao je novinarima da on i njegov tim nisu ozbiljno povređeni u incidentu, prenela je agencija TASS.

"Uputićemo formalni protest", rekao je on. "Kada su nam preporučili da ne održavamo veći događaj, izašli smo im u susret, nismo zaoštravali situaciju", naveo je Andrejev.

Više od tri miliona Ukrajinaca pobeglo je u Poljsku od početka rata 24. februara.

Poljska dugo ima napete odnose sa Rusijom i zagovornik je oštrih sankcija Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je svoje trupe u Ukrajinu u, kako je on naziva, "specijalnu vojnu operaciju" za demilitarizaciju i "denacifikovanje" Ukrajine.

Ukrajina i Zapad kažu da je Putin pokrenuo ničim izazvan agresorski rat.

Portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da nema hitan komentar o incidentu. Portparol policije nije odmah bio dostupan za komentar, naveo je Rojters.

XS
SM
MD
LG