Dostupni linkovi

Ruske trupe i strah od puča u Centralnoafričkoj Republici


Ruski oklopni transporter na ulicama Bangija, 15. oktobar 2020.
Ruski oklopni transporter na ulicama Bangija, 15. oktobar 2020.

U nastojanju Moskve da preko jedne od najsiromašnijih afričkih zemalja proširi svoju sferu uticaja na tom kontinentu, Rusija je poslala trupe u Centralnoafričku Republiku (CAR) na poziv vlade te države kojoj pred izbore prete pobunjeničke grupe, pišu svetski mediji.

Rasplamsavanje krize pred izbore

Ulice prestonice CAR-a Bangija u sredu, 23. decembra, zahvatila je panika, sa zatvaranjem radnji i ljudima koji se kriju u svojim domovima dok se zemlja pripremala za opšte izbore koji su podstakli nasilje, prenosi Rojters (Reuters).

Ruanda i Rusija poslale su vojnu pomoć da bi pomogle vladi da uspostavi mir, dok se snage bezbednosti i mirovne snage Ujedinjenih nacija (UN) bore s pobunjenicima koji su zauzeli gradove i puteve van glavnog grada.

Najnovija kriza rasplamsala se pošto je najviši sud u zemlji odbio nekoliko kandidatura za izbore u nedelju, 27. decembra, uključujući bivšeg predsednika Fransoaa Bozizea (Francois Bozize) kojeg vlada optužuje da planira puč sa nekoliko pobunjeničkih grupa, što bivši predsednik negira.

Rusija, koja želi da poveća uticaj u Africi, saveznik je predsednika Fosten-Arkanža Tuadera (Faustin-Archange Touadere), što se, kako navodi Rojters, doživljava kao pretnja uticaju bivše kolonijalne moći Francuske u frankofonoj zemlji.

Brojne pobunjeničke grupe obrazovale su savez i zapretile da će krenuti glavnim gradom uoči izbora na kojima je favorit Tuadere.

Posle jakih sukoba u utorak, mirovne snage Ujedinjenih nacija potisnule su pobunjenike koji su napali grad Bambari na 380 kilometara severoistočno od Bangija, rekli su izvor iz UN i bezbednosni izvor.

CAR, bogata dijamantima, drvetom i zlatom, prošla je kroz pet pučeva i brojne pobune od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine, a ponovo je zahvaćena nestabilnošću posle svrgavanja predsednika Bozizea 2013. Uprkos nekolicini mirovnih sporazuma i prisustvu više od 12.800 mirovnjaka UN zemlja nije uspela da se stabilizuje.

Dodatni ruski vojni instruktori

Rusija je poslala dodatnih 300 vojnih instruktora u CAR zbog, kako je navelo rusko ministarstvo spoljnih poslova, "naglog pogoršanja bezbednosti", ukazuje BBC, ukazujući da je Moskva navela da je vlada CAR, kojoj prete pobunjeničke grupe uoči izbora, tražila pomoć.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov rekao je da ruska vojska nije umešana u borbe u CAR i da vojni instruktori "nisu vojska niti specijalne snage".

Međutim, portparol vlade CAR, kojeg citira novinska agencija AFP, rekao je da je Rusija poslala "nekoliko stotina vojnika i teškog naoružanja" da podrži vladu. Pripadnici privatnog ruskog obezbeđenja radili su u CAR na bezbednosti vlade i pomažući u zaštiti ključnih privrednih objekata, navodi BBC.

Ruanda, koja ima trupe u okviru misije UN u CAR, takođe je najavila da će povećati njihov broj da bi podržala vladu. Najmanje 750 ruandskih vojnika i policajaca nalazi se u okviru mirovnih snaga UN Minusca.

CAR je jedna od afričkih najnestabilnijih i najsiromašnijih zemalja iako je bogata dijamantima i uranijumom. UN procenjuju da polovina stanovništva zavisi od humanitarne pomoći, a da je do petine ljudi raseljeno.

Rivalitet Moskve i Pariza

Moskva slanjem trupa u CAR pokušava da nadmaši Pariz i proširi svoj uticaj u Africi koristeći izbore u bivšoj francuskoj afričkoj koloniji gde rastu strahovi od puča, ocenjuje Tajms (The Times).

Bliskost predsednika Tuadera s Rusijom smatra se udarcem ambicijama francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da ponovo uspostavi uticaj u frankofonskoj Africi, dok se, ističe Tajms, težnja ruskog predsednika Vladimira Putina da zadobije uticaj među afričkim liderima poklapa sa smanjenjem veza SAD sa kontinentom.

Rivalitet Pariza i Moskve za uticaj u Africi očigledan je i na internetu. Fejsbuk (Facebook) je ukazao na niz lažnih naloga povezanih s, kako navodi londonski list, francuskom vojskom i sumnjivim ruskim likovima, koji su kršili njegova pravila o mešanju stranih ili državnih organa.

Jedna od mreža koju je Fejsbuk ugasio bila je direktno povezana s Jevgenijem Prigožinom, ruskim biznismenom s bliskim vezama s Kremljem i koji je u SAD optužen za mešanje u izbore 2016. godine koristeći svoje fabrike trolova, što je on negirao.

Bliski istok i Balkan nedovoljni za globalni uticaj

Ruske trupe i strah od puča podgrevaju tenzije uoči izbora u CAR, koji će biti presudni test za dvogodišnji mirovni sporazum koji nije uspeo da potpuno uguši nasilje pobunjenika, ali i za nastojanja Rusije koja želi da proširi svoju globalnu sferu uticaja, ocenjuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Hans de Mari Hengup (Marie Heungoup) iz Međunarodne krizne grupe (ICG) rekao je da bi poraz predsednik Tuadera ili osporavanje njegove pobede na izborima, mogli da unište mirovni sporazum koji je većina pobunjeničkih grupa u zemlji potpisala u februaru 2019. uz delimično posredovanje Rusije, navodi britanski list i ističe da je taj sporazum već oštećen.

Moskva je gajila odnos s Tuaderom kao saveznikom preko prodaje oružja i moćne Vagner grupe (Wagner Group) povezane s Kremljom, ističe Fajnenšl tajms, dodajući da plaćenici te grupe obučavaju lokalne vojnike i štite predsednika čiji je savetnik za nacionalnu bezbednost bivši ruski špijun.

"Ne možete biti globalna sila ako ste samo na Bliskom istoku ili Balkanu, morate biti svuda, a boravak u CAR su dobra vrata za podregion (centralne Afrike)", rekao je Hengup, dodajući da se u tom regionu nalaze i resursima bogatije zemlje poput Republike Kongo ili Kameruna. "Rusija je imala monopol u Sudanu koji sada osporavaju SAD pa bi CAR mogla biti još važnija."

Iako je Rusija najuticajnija zemlja u politici u CAR, Francuska je i dalje ključni donator, a francuske kompanije, poput naftne korporacije Total ili telefonskog operatera Oranž (Orange) posluju u toj zemlji. Analitičar iz Međunarodne krizne grupe rekao je da bi Tuaderov poraz na izborima bio značajan gubitak za Moskvu, dok je za Francusku ulog manji, pošto je njen uticaj u regionu i širi i dublji.

SAD traže transparentnost

SAD su u sredu, 23. decembra, pozvale na transparentnost i prekid nasilja pošto je Rusija saopštila da je uoči izbora poslala 300 vojnih instruktora u CAR, prenela je agencija Frans pres (Agence France- Presse).

"Naša pozicija je uvek bila da zemlje koje pružaju pomoć – vojnu ili drugu – treba to da rade transparentno i koordinisano i da bi ova pomoć trebalo da podrži želju naroda CAR za dobru vlau i stabilnost", rekao je portparol Stejt departmenta. Stejt department je naveo i da "žali" zbog porasta nasilja.

Moskva je od 2018. vodila diplomatsku i finansijsku ofanzivu u CAR dobijajući zauzvrat koncesije ruskim kompanijama za eksploataciju rudnog bogatstva zemlje, posebno zlata i dijamanata, navodi AFP.

Iako su SAD otvoreno kritikovale ulogu Rusije u sukobima u Ukrajini, Libiji i Siriji, Vašington se pridružio Moskvi u saopštenju, koje su takođe potpisali bivša kolonijalna sila Francuska, UN, Afrička unija, Evropska unija i Svetska banka, za osudu povećanja nasilje u CAR i poziv na slobodne i mirne izbore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG