Dostupni linkovi

Ruske železnice otvorile Informaciono-obrazovni centar u Beogradu


Ruski voz
Ruski voz

U Beogradu je otvoren Informaciono–obrazovni centar Ruskih železnica u Srbiji u prisustvu prvog zamenika generalnog direktora Ruskih železnica Sergeja Pavlova.

Informaciono-obrazovni centar, kako su saopštile Železnice Srbije, prikazuje opremu i savremene tehnologije koje će Ruske železnice koristiti prilikom izgradnje Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji.

Planirano je da se taj Dispečerski centar sa sistemima za upravljanje i kontrolu železničkog saobraćaja nalazi u železničkoj stanici Beograd Ranžirna u Makišu.

Prvi zamenik generalnog direktora Ruskih železnica Sergej Pavlov rekao je da će Ruske železnice doneti u Srbiju sve ono što imaju najbolje, a u da će se novom Dispečerskom centru primenjivati najnovije i najnaprednije tehnologije.

„Ovo što smo danas videli danas je za nas budućnost, ali će za par godina biti naša normalna realnost, koju smo delimično već realizovali. Ovo je nešto što nas sve dodatno obavezuje da strateške projekte uspešno realizujemo, pre svega mislim na prugu Beograd – Novi Sad, a onda u narednom periodu i na prugu Beograd – Bar“, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Tomislav Momirović.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan – Harčenko rekao je da je projekat Ruskih železnica dugoročan.

„Ne radi se samo o izgradnji brze železničke pruge i neophodne infrastrukture, već i o pripremi i osposobljavanju osoblja za duži period naše saradnje, razvoj projekata Ruskih železnica i projekata u Srbiji“, poručio je Bocan-Harčenko.

Železnice Srbije su saopštile da će Jedinstveni dispečerski centar omogućiti podizanje nivoa bezbednosti železničkog saobraćaja, efikasnije upravljanje železničkog saobraćaja, kao i optimalnu iskorišćenost infrastrukturnih kapaciteta za potrebe teretnog i putničkog saobraćaja.

Predviđena sredstva za ovaj projekat su, kako je navedeno, 120 miliona evra. Finansiranje je obezbeđeno iz novog ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica vrednog 230 miliona evra, uključujući i učešće iz budžeta Republike Srbije.

XS
SM
MD
LG