Dostupni linkovi

Ruska misija izgubljena u svemiru poslala signal


Letjelica Fobos-Grunt
Letjelica Fobos-Grunt
Dva tjedna nakon lansiranja ruska letjelica Fobos-Grunt poslala je signal ispostavi Europske svemirske agencije (ESA) i tako probudila nade da bi se misija možda mogla spasiti. Ona je, naime, nakon lansiranja na puna dva tjedna izgubila bilo kakav kontakt sa Zemljom.

Nakon primljenih signala inženjeri su u srijedu uložili velike napore da pokrenu njezine sustave. Signal letjelice primljen je u ispostavi ESA-e u Perthu u Australiji, piše Discovery News.

Ipak, iz ESA-e poručuju kako još uvijek nemaju sve pojedinosti te nisu sasvim sigurni što su primili. Kažu kako se letjelica nalazi na vrlo niskoj i nepovoljnoj orbiti, a teško ju je precizno odrediti.

Timovi ESA-e surađuju s inženjerima u Rusiji kako bi odlučili koji je način najbolji da se komunikacija s letjelicom održi.

Podsjetimo, ova je misija vrijedna 165 milijuna dolara i jedna je od najambicioznijih u povijesti. Trebala je otputovati do Marsova mjeseca Fobosa, skupiti uzorke i vratiti ih na Zemlju do 2014. godine.

Međutim, kontrola leta izgubila je radijski kontakt sa sondom već nekoliko sati nakon lansiranja 8. studenog, a inženjeri nisu imali pojma gdje se nalazi.
XS
SM
MD
LG