Dostupni linkovi

Ruska novinarka koja je protestovala protiv rata u Ukrajini stavljena u kućni pritvor


Novinarka Marina Ovsjanikova
Novinarka Marina Ovsjanikova

Sud u Moskvi stavio je TV novinarku Marinu Ovsjanikovu u kućni pritvor pod optužbom za širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama.

Novinarka Marina Ovsjannikova koja je u prenosu uživo protestovala protiv rata u Ukrajini stavljena je u kućni pritvor pod optužbom za širenje lažnih vijesti o oružanim snagama Rusije.

Odluku o pritvoru donio je sud u Moskvi, a odluka je objavljena dan nakon što je njen dom pretražen, a ona privedena.

Njen advokat Dmitry Zakhvatov, rekao je 10. avgusta da je njegova klijentica optužena za "javno širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama" i ako bude osuđena mogla bi se suočiti sa deset godina zatvora ako bude osuđena.

Ovsjannikova je na Telegramu napisala da optužba podignuta 10. avgusta proizlazi iz njenog protesta ispred Kremlja početkom jula tokom kojeg je držala plakat s natpisom " Ruski predsjednik Vladimir] Putin je ubojica, njegovi vojnici su fašisti" i pokazivala fotografije djece ubijene u Ukrajini.

Prošli sedmice je sud u Moskvi kaznio Ovsjanikovu s 50.000 rubalja (820 dolara) zbog tog protesta.

Ovsjanikova je postala poznata globalno kada je 14. upala na snimanje informativnog programa Vremya držeći poster s natpisom: “Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Lažu vas” na ruskom. Također je uzvikivala "Stop ratu. Ne ratu."

U vrijeme protesta bila je producentica na Channel One, istog kanala na kojem je i protestovala.

Sud u Moskvi je 8. avgusta naložio Ovsjanikovoj da plati kaznu od 40.000 rubalja (660 dolara) zbog najnovijih postova na internetu u kojima protestuje protiv rata u Ukrajini.

U martu je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon koji predviđa duge zatvorske kazne za distribuciju "namjerno lažnih informacija" o ruskim vojnim operacijama dok Kremlj nastoji kontrolirati priču o svom ratu u Ukrajini.

Zakon predviđa kazne do deset godina zatvora za osobe osuđene za krivično djelo, dok je kazna za širenje "namjerno lažnih informacija" o ruskoj vojsci koje dovode do "teških posljedica" 15 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG