Dostupni linkovi

Ruska filmska ekipa vratila se na Zemlju posle snimanja u svemiru


Glumica Julija Peresild nakon sletanja na Zemlju
Glumica Julija Peresild nakon sletanja na Zemlju

Kapsula Sojuz sa astronautom i dva člana ruske filmske ekipe sletela je danas (17. oktobar) na Zemlju posle troipočasovnog putovanja sa Međunarodne svemirske stanice.

Kapsula koja je sletela pod crveno-belim padobranom posle ulaska u zemljinu atmosferu spustila se uspravno na kazahstanskoj stepi kako je predviđeno danas u 6.35 po srednjoevropskom vremenu.

U letelici su bili astroanut Oleg Novicki, glumica Julija Peresild i reditelj Kim Šipenko.

Peresild i Šipenko stigli su na Međunarodnu svemirsku stanicu 5. oktobra na 12-odnevno snimanje delova filma "Izazov" u kome hirurg koga igra Peresild na svemirskoj stanici pokušava da spase člana posade kome je potrebna hitna operacija u orbiti.

Novicki koji je proveo više od šest meseci na svemirskoj stanici igra obolelog kosmonauta u filmu.

Posle sletanja zemaljska posada je izvukla njih troje iz kapsule i stavila ih u pripremljena sedišta dok se prilagođavaju gravitaciji, a zatim će biti prebačeni u medicinski šator na pregled.

Sve troje su izgledali zdravo i raspoloženo.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici ostalo je sedam astronauta: Rusi Anton Škaplerov i Pjotr Dubrov, Amerikanci Mark Vande Hei, Šejn Kimbro i Megan Mekartur, Toma Preske iz Evropske svemirske agencije i Japanac Aki Hošide.

XS
SM
MD
LG