Dostupni linkovi

Ruska Duma odobrila da se 'stranim agentima' zabrani učešće na izborima


Arhivska fotografija glasanja u Dumi, iz 18. oktobra 2023.
Arhivska fotografija glasanja u Dumi, iz 18. oktobra 2023.

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma odobrila je u drugom i trećem čitanju predlog zakona kojim se pojedincima sa kontroverznog spiska "stranih agenata" zabranjuje učestvovanje na izborima.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku, taj potez uslijedio je nakon najave pojedinih opozicionih političara i novinara, koji su proglašeni za "strane agente", da će učestvovati na izborima za Gradsku dumu Moskve u septembru 2024.

Predlog zakona jednoglasno su prihvatile sve frakcije ruskog parlamenta.

Prema dokumentu, ruski građani koji su prepoznati kao "strani agenti" biće lišeni prava da budu birani u federalne, regionalne i lokalne vlasti.

Takođe, građani za koje se prepozna da su povezani sa "stranim agentima" moraće da pokažu podatke o tome u svim materijalima izborne kampanje.

Osim toga, "stranim agentima" biće zabranjeno da obnašaju dužnosti u državnim i oštinskim tijelima kao i da budu članovi izbornih komiteta.

Ko može biti 'strani agent' u RS?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Zakon predviđa i prijevremeni prestanak ovlašćenja "stranih agenata" u državnim tijelima.

"Svako ko je već priznat (kao strani agent) ne može da učestvuje na izborima, ali ima priliku da se, u okviru odgovarajuće procedure, povuče iz tog statusa i da prestane da prima novac za svoje aktivnosti iz inostranstva", rekao je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin nakon glasanja.

Nacrt zakona inicirali su šef frakcije "Pravedna Rusija - Za istinu" Sergej Mironov i njegov zamjenik Dmitrij Gusev.

“S obzirom na to da značajan broj uključenih u registar stranih agenata trenutno živi u inostranstvu, zauzima antiruske pozicije i podržava Oružane snage Ukrajine, potrebno je ograničiti glasačka prava te kategorije osoba”, rekao je Mironov.

Parlament Gruzije usvojio zakon o 'stranim agentima'

Uhapšena još dvojica ruskih novinara

Televizijska voditeljka Tatiana Lazareva, koja živi u Španiji, novinar Sergej Markelov, koji je otišao u SAD, opoziciona političarka Elvira Vikhareva, ekonomista Vladislav Inozemtsev i drugi ranije su najavili da žele da učestvuju na izborima za Gradsku dumu Moskve.

Kazali su da će pokušati da nominuju svoje kandidature u svih 45 izbornih okruga Moskve.

U Rusiji je "stranim agentima" zabranjeno da podstiču ili ometaju imenovanje kandidata i kandidatskih lista, kao i da pokreću inicijative za održavanje referenduma i učestvuju u izbornim kampanjama.

Takođe ne mogu da budu opunomoćenici kandidata, ali su ipak mogli da budu birani u institucije vlasti.

XS
SM
MD
LG