Dostupni linkovi

Ruska ambasada u BiH: Rusija ima svoje nacionalne interese koje brani


Ruska ambasada u Sarajevu

Kao da Bosna i Hercegovina nema svoj suverenitet, kao da je slabo dijete koje treba štititi, navodi se u komentaru ruske ambasade u Bosni I Hercegovini na zvaničnom facebook profilu.

Ruska ambasada je reagovala na intervju američkog ambasadora Majkla Marfija (Michael Murphy) za Radio Slobodna Evropa (RSE), u kojem je Marfi istakao da je donošenje odluka o bh. evroatlantskim integracijama na suverenoj BiH, te da se Rusija o tome ne pita.

“Gospodin ambasador elokventno govori o poštivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine i odmah bez oklijevanja izjavljuje da Sjedinjene Države "neće prepustiti BiH Rusiji". Polazimo od toga da su građani zemlje – Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ostali – jaki i samopouzdani ljudi koji su prošli kroz teška iskušenja i stoga su sposobni da se brane, kao i da pregovaraju”, navodi se u komentaru ruske ambasade.

Dodaje se kako Rusija “ima svoje nacionalne interese koje brani”.

Marfi je u razgovoru za RSE istakao, između ostalog, da su "SAD, EU i NATO bili veoma jasni o svojoj privrženosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH".

XS
SM
MD
LG