Dostupni linkovi

Eksplozija bombe uzrok železničke nesreće u Rusiji


Bomba slabije jačine eksplodirala je danas na mestu nesreće ruskog ekspresnog voza, ali nema povređenih, rekao je šef ruske državne željeznice Vladimir Jakunjin.

Jakunjin je dodao da je bomba eksplodirala danas oko 14.00 časova u blizini mjesta iskakanja ekspresnog voza iz šina na liniji Moskva-Sankt Peterburg.

Šef ruske Federalne službe bezbednosti /FSB/ Aleksandar Bortnikov izjavio je danas da je eksplozija bombe uzrok iskakanja voza iz šina na liniji Moskva-Sankt Peterburg.

Bortnikov je rekao ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu da je bomba teška oko sedam kilograma dovela do iskakanja voza iz šina kasno sinoć.

Najmanje 39 ljudi poginulo je kasno sinoć, a oko 100 je povređeno kada je ruski ekspresni voz, koji saobraća između Moskve i Sankt Peterburga, iskočio iz šina.

Poslednja tri vagona "Nevskog ekspresa" ispala su iz šina dok se voz kretao brzinom od 196 kilometara na čas, a prema rečima očevidaca, voz je nastavio da vuče prevrnute vagone još oko 50 metara.

Državno tužilaštvo jutros je saopštilo da je podnelo krivičnu prijavu za izvršenje terorističkog napada i nezakonito korišćenje i trgovinu eksplozivnim napravama, preneo je Itar-Tas.

U vozu su bilo 682 putnika, a prema poslednjim podacima, 93 osobe su smeštene u bolnice Tverske i Novgorodske oblasti, dok su još 22 primljene u bolnice Sankt Peterburga.

Na mesto nesreće poslati su dva aviona ministarstva za vanredne situacije sa opremom za poljsku bolnicu, nekoliko helikoptera, spasilačke ekipe, policajci i lekari.
XS
SM
MD
LG