Dostupni linkovi

Kosačev: Rusija ne uslovljava Srbiju


Konstantin Kosačev
Konstantin Kosačev
Srbija je strateški partner Rusije u Evropi, i kada su u pitanju pojedine teme, kao što su eventualno članstvo Srbije u NATO i Evropskoj uniji, mi želimo da srpski narod donese odluku, a ne pojedini političari, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Konstantin Kosačev, predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Dume i zamenik predsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Kosačev: Rusija i dalje ima negativan odnos prema širenju NATO saveza jer smatra da taj proces vodi Evropu u ćorsokak. Ali, istovremeno priznajemo suvereno pravo svake države, i naravno Srbije, da sama odlučuje o tome.

RSE: Da li Rusija uslovljava Srbiju da ne uđe u NATO, odnosno da li Rusija šalje poruke zvaničnom Beogradu da će odustati od podrške za očuvanje Kosova u okviru Srbije ukoliko Srbija odluči da pristupi Severnoatlantskoj alijansi?

Kosačev: Sa ruske tačke gledišta, nema nikakve veze između pitanja Kosova i pitanja ulaska u NATO. Što se tiče našeg stava o Kosovu, mi se ne rukovodimo time da li Srbija treba da uđe u NATO ili još negde. Mi se rukovodimo poštovanjem Povelje Ujedinjenih nacija i Završnim helsinškim aktom OEBS-a.

RSE: Kakav je stav Rusije, da li Srbija treba da uđe u NATO i u Evropsku uniju?

Kosačev: Zvanična pozicija Rusije po tom pitanju je veoma jednostavna, a to je da je to isključivo pitanje same Srbije i njenog suvereniteta. i bez obzira koju odluku bude doneo srpski narod, mi ćemo je prihvatiti. Ovo što govorim nije komplikovana diplomatska formula, i njen smisao je sledeći: Mi želimo da konačnu odluku donese srpski narod, odnosno većina a ne pojedini političari. Kada se radi o našem definisanju Srbije kao glavnog strateškog partnera Rusije, ono se zasniva na dve činjenice. Kao prvo, to se odnosi na poziciju Srbije kao države koja čuva svoje nacionalne interese i suverenitet i koja ne bi želela da nekome da deo svog suvereniteta. To isto čini i glavni temelj politike Rusije. Kao drugo, to je privrženost Srbije, kao i Rusije, glavnim normama međunarodnog prava i želja da se svi problemi rešavaju na osnovu medjunarodnog prava, uključujući i eventualne konflikte. To isto je i temelj ruske politike.

Konstantin Kosačev u Beogradu je razgovorao sa srpskim zvaničnicima, gde boravi i povodom dodele ruskog Ordena prijateljstva koji je, po ukazu predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, u Ambasadi Rusije uručen Nenadu Popoviću, biznismenu i narodnom poslaniku Demokratske stranke Srbije.
XS
SM
MD
LG