Dostupni linkovi

Obama u prvoj posjeti Moskvi


Medvedev i Obama u Moskvi
Medvedev i Obama u Moskvi

Sa suprugom i dvije kćeri američki predsjednik Barak Obama doputovao je u prvu posjetu Moskvi, od koje dvije zemlje ali i svjetska javnost očekuju stvarno resetovanje odnosa, najavljeno još početkom proljeća.

U fokusu razgovora odnosi dvije zemlje, očekivani dogovor o nuklearnom oružju do kraja godine, Iran i Sjeverna Koreja, ali i ambiciozni planovi za ekonomsku saradnju. Osim susreta sa Medvedevim i Putinom, Obama će razgovarati sa opzicijom i civilnim sektorom, govoriti studentima ekonomije, nakon čega putuje na summit Grupe G8 u Rimu

Prve informacije već nakon par sati od dolaska predsjednika Sjedinjenih država u Moskvu govore da je, i pored tmurnog vremena koje je dočekalo najpopularniju porodicu na svijetu u Rusiji, osim ubičajenog izražavanja nade da će teško poglavalje u odnosima dvije države biti završeno, nešto pokrenuto u pravcu resetovanja odnosa.

Uoči dolaska Obame, agencija Interfaks je javila da su Rusija i SAD postigle dogovor o zajedničkoj deklaraciji o nuklearnom razoružanju koji bi trebalo da potpišu dva predsjednika.

Agencija Rojters potom je objavila da se Rusija složila da dozvoli SAD 4.500 vojnih letova godišnje preko svoje teritorije do Afganistana.

Prvo obraćanje javnosti američkog predsjednika Baraka Obame i njegovog domaćina nakon dolaska u rusku prijestonicu bilo je predviđeno je za 16 sati po srednjeevropskom vremenu ali je kasnilo. Od dvodnevnih susreta oba predsjednika očekuju puno, riječ je o susretu na najvišem nivou nakon sedam godina između dvije zemlje.

Sastanak u Kremlju je počeo šalom na račun tmurnog vremena koje je Obamu dočekalo u Moskvi, a onda je Medvedev potvrdio prethodno navedeno:

“Dogovorili smo načela na kojima će biti temeljen novi sporazum o neklearnom razoružanju. Pokazali smo das mo spremni na kompromis, iako za nekliko sati nije moguće riješiti sve razlike, ali smo na dobrom putu. Dogovorena je i saradnja o obezbjeđivanju savezničkih snaga u Afganistanu, kako vojna tako i ostala.”

Barak Obama rekao je da su se dogovorili da restuju međusobne odnose:

“Redukovaćemo naše nuklerne potencijale, kao vodeće sile na svijetu, kako bi nas ostale države pratile. Nastavićemo vojnu saradnju izmedju Rusije i SAD kako bi odgovorili terorističkim prijetnjama, ali i piratima.”


Obama je potvrdio da su se dogovorili da formiraju zajedničke komisije na nivou predsjedničkih kancelarija koje bi razmatrale pitanja poput ekonomije, zdravstva i razvoja civilnog sektora.

“Imali smo i otvoreni razgovor oko Gruzije. Usaglasili smo se da je suverenitet Gruzije neupitan. Predsjenik Medvjedev i ja smo se dogovorili da razlike možemo prevladati i da smo na dobrom putu.”

Svijet će pažljvo pratiti sve znakove Obaminog odnosa sa oba ruska lidera i Medvedjevim i premjerom Vladimirom Putinom, sa kojim će se sresti sjutra na doručku. SAD očekuju podršku Rusije u pritsku na Iran i Svjevernu Koreju da odustanu od nuklernog programa, ali teme su i problem terorizma, globalnog zagrijavanja i ekonomije.

Obama će se sjutra obratiti studentima Ekonomskog fakulteta, što će takođe biti propraćeno sa pažnjom, budući da istraživanje javnog mnijenja Univerziteta Mirilend, govori da za razliku od ostatka svijeta u kojem, gdje god se pojavi američki predsjednik uživa ogromnu popularnost, samo 23 odsto ruske populacije vjeruje da Obama u pogledu međunarodnih odnosa vuče prave poteze , a samo 15 odsto Rusa vjeruje da Obama igra pozitivnu ulogu u svijetu .

U jednom mjestu u istočnom Sibiru novinari ruskog servisa Radija Slobodna Evropa zabilježili su sljedeće reakcije građana na pitanje da li je obaveza Amerike ili Rusije da poboljšaju međusobne odnose:

”Mislim da je to, prije svega, obaveza naše zemlje. Ne vjerujem da se naša spoljna politika promijenila . To je politika duplih standarda .”

“Sjedinjene Države žele da zadrže status supersile i održe raketni odbrambeni potencijal i tako dalje. I neće da učine ne jedan ustupak i potpišu novi sporazum o smanjenju nuklernih prijetnji.”

“Mislim da su Amerikanci arogantni i žele da prošire svoj uticaj na što je više moguće zemalja, čak i u onima gdje ih ne žele. Znači Amerikanci bi trebalo da naparave neke ustupke .“


Predviđeno je da se prvi čovjek Amerike susretne i sa bivšim ruskim predsjednikom Mihailom Gorbačovim, te predstavnicima opozicije i civilnog sektora. Još uvjek je nejasno koliko policija može biti oštra prema opozicionim grupama koje će pokušati da iskoriste Obamino prisustvo za proteste.

Uz Američkog predsjednika stižu i informacije o ambicioznim planovima za ekonomsku saradnju. Prema svjetskim agencijama, američki korporativni džin Jon Dere najavio je više od 1,5 milijardu vrijedne investicije u Rusiju narednih godina , a komapanija Boing takođe planira najavu zajedničkog posla sa najavećim svjetskim proizvođačem titanijuma, ruskim VSMPO Avisima .

Proizvođač bezalkoholnih pića i"grickalica" Pepsiko saopšto je da će sa svojom najvećom punionicom, Pepsi botling grupom (Bottling), uložiti u Rusiji milijardu dolara tokom tri godine. SAD i Rusija odlučile su da ojačaju rad zajedničke komisije za pronalažnje ratnih zarobljenika i vojnika nestalih u sukobima, saopštila je Bijela kuća. Amerikanci i Rusi danas razmijenili diplomatske note kojima se ponovo uspostavlja rad te komisije koja je formirana 1992. u cilju utvrđivanja sudbine vojnika o kojima nema nikakvih informacija. Sastoji se od četiri radne grupe: Drugi svjetski rat, Korejski rat, Vijetnamski rat i Hladni rat.

Dva predsjednika će imati zajedničku večeru u rezidenciji Medvedeva, u Gorkom, u društvu supruga Mišel Obame i Svetlane Medvedev. U Moskvi je raspoređeno 10.000 ljudi koji će obezbjeđivati trasu kojom će se kretati Obama. Obama iz Moskve odlazi u Rim na summit G8 , a planiran je i susret sa Papom Benediktom.
XS
SM
MD
LG