Dostupni linkovi

Rusija spremna učvrstiti odnose sa SAD


Medvedev je telefonom razgovarao sa Obamom o njegovoj predstojećoj poseti.
Medvedev je telefonom razgovarao sa Obamom o njegovoj predstojećoj poseti.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izrazio je u četvrtak nadu da će predstojeći sastanak sa američkim predsednikom Barakom Obamom pomoći Moskvi i Vašingtonu da pronađu nove načinesaradnje. Obama će boraviti od 6. do 8. jula u službenoj poseti Rusiji.

U video snimku objavljenom na vebsajtu Kremlja ruski predsednik Dmitrij Medvedev je rekao da je Rusija spremna da učvrsti svoje odnose sa SAD posle više godina tokom kojih je takoreći vladao hladan rat.

"Nova američka administracija sa predsednikom Obamom na čelu pokazuje volju da promeni situaciju, da izgradi efikasnije odnose, sigurnije i, na kraju, modernije. I mi smo spremni da učinimo naš deo"
, rekao je Medvedev.

On je rekao da treba priznati da su odnosi između dve zemlje pogoršani poslednih godina i podvukao da to može da se opiše "najrazličitijim rečima" kao što su "kriza poverenja, neaktivnost, nedostatak volje da se nešto učini".

"Činjenica je da su, i pored ličnih kontakata koji nisu bili loši sa prethodnim predsednikom Džordžom Bušom, odnosi između Rusije i SAD takoreći pali na nivo 'hladnog rata", dodao je Medvedev.

Obama će u svojoj prvoj poseti Moskvi sledeće nedelje lobirati za nuklearno razoružanje i novi start u odnosima sa Rusijom, ali svetski mediji ne očekuju napredak, ocenjujući da se domaćini boje da američki zaokret krije u sebi zamke za smanjenje ruskog globalnog uticaja.

U najbojem slučaju, ruske diplomate Obaminu viziju sveta slobodnog od nuklearnog oružja vide kao lep san, piše nemački Špigl. Ali Rusi to vide više kao zamku za dalje slabljenje ruskog uticaja u svetu, nego kao realnu perspektivu.

Lista glavnih tema razgovora je dugačka, ekspanzija NATO-a, planirani raketni štit u Poljskoj i Češkoj, Iran, nuklearno razoružanje, ali se nedavni gaf državnog sekretara SAD Hilari Klinton u susretu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim smatra ne baš najboljim uvodom. Na sastanku u martu Klintonova je svom kolegi poklonila crveno dugme, koje simbolizuje američke nade u popravljanje odnosa, već dugo pominjano dugme za resetovanje odnosa. Reč resetovanje bila je napisana na ruskom ali pogrešno. Pisalo je “peregruzka” ali to ne znači resetovanje nego preopterećenost.

XS
SM
MD
LG