Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskva u dimu, Rusijom se šire novi požari


Dim u Moskvi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00
Direktan link
Gusti dim i smog od požara i danas obavijaju Moskvu, a nivo štetnih materija u vazduhu šest puta je veći od dozvoljenog, zbog čega je veliki broj stanovnika prijestonice pobjegao iz grada, dok oni koji su ostali moraju da nose zaštitne maske.

Meteorolozi ne predviđaju za naredne dane slabljenje toplotnog talasa koji je zahvatio zemlju u julu, a Ministarstvo za krizne situacije upozorilo je da se novi požari očekuju na zapadu zemlje, gdje je u posljednja 24 sata izbilo 290 novih zarišta.

Oko 193.500 hektara šuma danas je zahvaćeno požarima, uglavnom na zapadu zemlje.

U Moskvi je nivo ugljenmonoksida u vazduhu 6,6 puta veći od dozvoljenog, a stručnjaci upozoravaju na opasnosti za organizam od sitnih čestica nastalih sagorijevanjem, koje nisu vidljive okom.

Centralni moskovski park, 6. avgust 2010
Zbog gustog smoga, vozači ulicama prijestonice voze sa upaljenim farovima, a građani izlaze napolje s maskama ili prekrivaju lice maramicama.

Dim ulazi u kuće, a vidljiv je čak i u metrou, izgrađenom na jednoj od najvećih dubina na svijetu.

Smetnji ima i u aviosaobraćaju - neki od letova sa moskovskog aerodroma Domodedovo, gdje je vidljivost smanjena na oko 300 metara, preusmjereni su na druge aerodrome, a oko 40 letova je otkazano.

Drugi moskovski aerodrom Šremetjevo, smješten na sjevernoj strani grada, danas, međutim, funkcioniše normalno.

Ruski fudbalski savez pomjerio je održavanje prijateljske utakmice sa selekcijom Bugarske iz Moskve u Sankt-Petesburg.

Zbog upozorenja zdravstvenih stručnjaka Moskovljanima da napuste grad tokom vikenda, nastale su velike gužve u željezničkom i aviosaobraćaju.

Do sada su u požarima, izazvanim do sada nezapamćenim vrućinama koje Rusijom haraju više od mjesec dana, život izgubile 52 osobe, a 2.000 kuća je spaljeno. Oko 10.000 vatrogasaca učestvuje u gašenju požara.

U Moskvi i zapadnom dijelu Rusije temperatura vazduha i danas se približava 38. stepenu Celzijusove skale, što je znatno više od prosječne ljetnje temperature u tom području, koja iznosi 23 stepena.

Gradski zvaničnici apeluju na turiste da, ipak, ne odustaju od dolaska, ali da prvo posjete Sankt Peterburg, gdje su vremenske prilike uobičajene, a potom i Moskvu, kada se situacija poboljša.

Francuska i Velika Britanija savjetovale su svojim državljanima da ne putuju u Moskvu.
XS
SM
MD
LG