Dostupni linkovi

Rusija planira poslati na Mjesec automatski "lunohod"


Ilustracija
Ilustracija
Rusija planira da pošalje na Mjesec novi automatski lunohod, koji će tamo moći da radi nekoliko godina.

Nije isključeno da će u budućnosti na Mjesecu biti postavljena ruska baza. Taj zadatak je postavila ruska akademija nauka u okviru istraživačkog programa, čije je izvršenje predviđeno do 2025. godine.

Naučnici su odlučili da je u prvom redu neophodno detaljno izučiti polarne oblasti Mjeseca - tamo je bio otkriven led. To znači da je moguće provođenje eksperimenata koji se tiču dobijanja vode, kiseonika i vodonika, uvjeren je novinar časopisa "Novosti kosmonautike" Igor Lisov.

Čovječanstvo na Zemlji, kao zatvoren sistem, ne može da traje vječno. To je prilično složen političko-filozofski problem. Bez izlaza iz sistema, bez novih osvajanja Mjeseca i Marsa - zapada se u ćorsokak.

Godine 1959. sovjetska automatska međuplanetarna stanica dobila je prve slike suprotne strane Mjeseca. Nakon deset godina, let na Mjesec ostvarili su Amerikanci. Nakon još godinu dana, prvi sovjetski "lunohod" na daljinsko upravljanje "prošetao" se po površini Mjeseca.

Mjesec ne prestaje da zadivljuje naučnike. Na primjer, 70-ih godina prošlog vijeka su fotografije pejzaža južnog pola Mjeseca omogućile da se zaključi kako tamo postoje planine visine do deset kilometara, tačnije više od Mont Everesta.

Početak novog ruskog projekta vezanog za Mjesec biće 2015.godine. Tada će u pohod poletjeti dvije sonde - "Luna-resurs", koja će ispitivati južni pol Mjeseca, i "Luna-glob" predviđena za ispitivanje sjevernog pola.

"Lunohod tri" trebalo bi da počne misiju 2020. godine. Ova sonda će uzimati uzorke do dubine od dva metra. Lunohod će takođe učestvovati u tehnološkim i naučnim eksperimentima sa ekipama iz drugih zemalja - navodi Glas Rusije.

U završnoj fazi ekspedicije "Lunohod tri" će dostaviti obrasce zemljišta i pripremiti teren za spuštanje "Lunohoda četiri". To će se dogoditi 2022.godine. Godinu dana nakon toga, na Mjesec će biti poslat kosmički aparat sa povratnom raketom, koja će na Zemlju vratiti dio Mjesečevog tla.
XS
SM
MD
LG