Dostupni linkovi

Rusija: Neispunjena obećanja žrtvama požara





(Autori: Claire Bigg, Anastasia Kirilenko, priredila: Dinka Jurković)

U malom gradiću, Beloomutu, smještenom oko 130 km južno od Moskve, u lokalnom centru grada, stižu donacije. Stotine korištenih cipela na gomili, kartonske kutije pune igračaka i higijenskih sredstava, sve namijenjeno za ljude koji su ostali bez krova nad glavom u ljetnim požarima.

Stanovnici sela Mokhovoye dolaze u ovaj centar skoro svaki dan. Smješteni su u vojne barake u Beloomutu nakon što je njihovo selo potpuno izgorilo. U požaru je 12 ljudi izgubilo život.

Uprkos donacijama koje stižu i slabom napretku vlade u izgradnji novih kuća za žrtve požara, oko 360 mještana, još je u obavijeno tugom. Mnogi još uvijek brišu suze sa lica kad se sjete tih dana kada su im u plamenu nestalekuće u kojima su živjeli desetljećima.

Oni koji su preživjeli izgubili su sve u požaru. Jedan stariji mještanin sjećajuci se tih dana kaže:

“Bježali smo samo sa odjećom koju smo imali na sebi. Nadali smo se da će vatra prestati, ali za samo 15 minuta odnijela je sve sa sobom.”

Njihov očaj pomiješan je sa srdžbom prema vladi u Moskvi, koju optužuju da nije učinila ništa da spriječi katastrofu. Isti osjećaji prevladavaju i u drugim uništenim selima.

Kada je Vladimir Putin posjetio Verkhnyaya Vereya, još jedno do temelja spaljeno mjesto, krajem jula, dočekala ga je grupa ljutitih mještana javno pokazujući neprijateljstvo prema ruskom svemoćnom premijeru.


Jedna žena doviknula je vidno uzrujanom Putinu:

“ Htjeli ste nas žive spaliti, žive! Tražili smo pomoć. Prekasno je sad misliti o tome. Da ste ranije razmišljali ovo se ne bi desilo.”

Putin je obišao i druga teško nastradala područja, uključujući Mokhovoye, obećavajući izgradnju novih kuća prije dolaska zime. Njegova posjeta bila je dio kampanje kojom se htjela odbaciti vladina krivica u ljetnim požarima.

Putin je u ovim posjetama bio kopilot u avionu za gašenje požara, cijela kampanja uključivala je i nadgledanje pomoći nastradalima putem web-kamera a predsjedniku Medvedevu javio se sa najgore pogođenog žarišta u tv emisiji, koja je pažljivo isplanirana za tu priliku.



No svi pokušaji da se izvuku kod javnosti nisu uspjeli, čak je i Putinovo obećanje za izgradnju novih kuća bilo kritizirano.

U Beloomutu se gradi oko 150 kuća, no samo nekolicina vjeruje da bi one mogle biti završene do 25. oktobra kako je obećano. Čak su lokalni zvaničnici, neoficijelno, izjavili da je ovo Putinovo obećanje bilo nerealno.

Mještani se žale da se izgradnjom novih kuća nije vodilo računa o njihovim potrebama. Mnogi bi radije obnovili svoje izgorjele kuće ili se čak preselili negdje bliže susjednim gradovima. Nisu im ostavili izbor.

Ne smatraju sebe srećnicima koji su dobili na poklon novu kuću bez obzira na politički motiv koji se krije iza odluke o njihovom brzom preseljenju.

Renomirani moskovksi arhitekt Yevgeny Asse, smatra da konstrukcije kuća izgledaju stabilno, bez opasnosti da će se urušiti, te dodaje:

¨Ovdje se radi i o humanitarnom elementu. Ukoliko dobijete konja na poklon ne gledate mu u zube.¨

XS
SM
MD
LG