Dostupni linkovi

NATO i Rusija pred novim početkom


Ruski predsjednik Dmitry Medvedev i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u Moskvi, studeni 2009
Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen izjavio je kako se nada da će Alijansa i Rusija produbiti suradnju u Afganistanu u borbi protiv talibana i Al Qaide. Rasmussen očekuje da će ta suradnja dobiti snažan poticaj na predstojećem samitu Saveza u Lisabonu na kojem će sudjelovati i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Samit u Portugalu predstavljati će novi početak u odnosima NATO – Rusija , ističe glavni tajnik Alijanse, Rasmussen.

U razgovoru za “ Financial Times” on je kazao da će summit koji se održava 19. i 20. studenoga biti najznačajniji u odnosima Moskve i Bruxellesa od 2002., kada je utemeljeno Vijeće NATO-Rusija.

Rasmussen je kazao da su Rusija i SAD već razgovarali o tome da 20-tak ruskih helikoptera koriste afganistanske snage sigurnosti. U Lisabonu će biti razmatrane i druge mogućnosti suradnje.

Prema izvorima koje citira britanski “Guardian”, Rusi bi trebali obučavati i afganistanske pilote, kao i pomagati u borbi protiv narko dilera, u antiterorističkim djelatnostima, te osiguravanju tranzitnih ruta kojima se opskrbljuju snage NATO saveza u Afganistanu.

Uspostava suradnje posebno je značajna u uvjetima sve češćih napada na kamione i uopće opskrbu savezničkih snaga na putu kroz Pakistan, ali tenzija između NATO i vlade u Islamabadu zbog čega je došlo do zatvaranja prijelaza Khyber između Afganistana i Pakistana.

Kanadski vojnik u okviru NATO trupa u Afghanistanu, svibanj 2010
Pomoć Moskve Zapadu

Rusija dopušta da se opskrba za snage saveza obavlja i preko njenog teritorija, ali strogo kontrolira kretanje naoružanja. NATO želi da ograničenja koja Moskva postavlja budu ukinuta.

Moskva želi pomoći Zapadu u Afganistanu, izjavio je ruski ministar obrane Anatoly Serdykov.

No, za pomoć i suradnju u Afganistanu, ruska strana bi mogla imati recipročne zahtjeve.

Ruski dnevnik “Kommersant” piše da je šef diplomacije Sergei Lavrov već zatražio da NATO ne razmješta svoje snage na teritoriju novih članica Alijanse.

Navodno već postoji nacrt dogovora o čemu bi početkom studenoga u Moskvi trebao razgovarati i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Izvori u NATO savezu nemaju komentar na pisanje ruskih medija.

Bivši Sovjetski Savez dugih devet godina ratovao je u Afganistanu, od 1979. do 1988. U ratu u kojem je SSSR poražen poginulo je više od 14 tisuća sovjetskih vojnika .

Budući da se Moskva već jednom poprilično “opekla” u Afganistanu, teško da bi Kremalj mogao odlučiti na novo slanje vojnika u Afganistan. Vjerojatnije je, smatraju analitičari, da će se ruski angažman odnositi, na uključivanje u obuku afganistanskih snaga sigurnosti , ali izvan Afganistana.

Očekuje se da bi na samitu u Lisabonu mogao “pasti” dogovor o tome da li će Rusija i NATO savez surađivati u izradi proturaketnog obrambenog štita u Evropi.
XS
SM
MD
LG