Dostupni linkovi

FSB je jači nego nekadašnji KGB


Irina Borogan i Andrei Soldatov, oktobar 2010
Razgovarao Nikola Krastev, priredila Mirjana Rakela

Malo je ruskih novinara poput Andrea Soldatova i Irine Borogan koji istražuje funkcioniranje tajnih službi u današnoj državi. Njihova knjiga „Novo plemstvo: Obnova ruskih tajnih službi i trajna zaostavština KGB-a“ pokazuje jačanje FSB u doba Putinova predsjednikovanja. Dvoje novinara je svoju knjigu predstavilo u New Yorku.

RSE: Koji su glavni zaključci do kojih ste došli tokom rada na knjizi?

Borogan: Mnogo je pažnje pridano činjenici da je uspon Putina vezan uz činjenicu da je bio oficir KGB-a. I mnogi su mislili da se radi o uroti KGB kako bi osvojio vlast u novoj Rusiji. No, analizirajući FSB (koji je nastao iz KGB-a) zaključili smo da to nije slučaj. FSB je postao stup nove strukture moći i nastavio je, čak i proširio metode zastrašivanja i sumnjičenja, kako bi ugušio bilo kakvu kritiku države. Primjena “novih” metoda imala je negativne posljedice za društvo. Izostao je otvoreni dijalog, ili slobodna izmjena mišljenja.

RSE: Da li je onda moguće usporedjivati KGB I FSB?

Soldatov: Govorimo li o brojevima, sovjetski KGB je naravno bio brojniji, imao je snažniju strukturu, jer Sovjetski Savez je bio veći od današnje Rusije. No, relativno gledajući, moderni FSB je daleko modernija organizacija nego je to bio KGB. Naime, KGB je bio pod punom kontrolom Komunističke partije. Unutar svakog odjela bila je ćelija KP, a oficir KGB bili su poslušni partijski apartćici. Danas toga nema.

Naslovnica knjige
RSE: Mnogo je toga rečeno o ekonomskim interesima FSB. Kakva je tu zapravo realna situacija?

Borogan: FSB je korumpirana organizacija, i to mnogo više nego ostale ruske institucije. Jači je od bilo koje civilne institucije, jer može pokrenuti kriminalne istrage protiv svakog biznismena, i svaku istragu može provesti u svoju korist, i naravnu materijalnu dobit. Oficiri FSB su imenovani na važne pozicije u raznim institucijama, na primjer, članovi su Upravnog odbora velikih kompanija, poput Gazproma, primaju velike novce, pa su ponekad aktivniji kao uposlenici neke tvrtke nego službenici FSB-a.

RSE: Što se može očekivati od FSB u predstojećoj predsjedničkoj kampanji 2012?

Soldatov: Najprije moram reći da FSB ima važnu ulogu u kampanji aktualnog predsjednika Dmitrija Medvedeva. Zadovoljan je s njihovim rezultatima i sa ostvarenom “političkom stabilnošću”. U ovom je trenutku nezamislivo je djelovanje bilo kakve ozbiljne opozicije. Istodobno, Medvedev nema osobnog iskustva s apartćicima iz tajnih službi, i nije posebno fokusiran na FSB. On je relativno fleksibilan i koristi se uglavnom Ministarstvom unutrašnjih poslova. Ne treba smetnuti s uma da je jedan od njegovih prvih dekrata davanje većih ovlasti upravo ovom ministarstvu, posebno u borbi protiv ekstremizma, a u Rusiji se “ekstermizmom” smatra i gradjanski neposluh. Teško je predvidjeti u kojoj mjeri će Putin ili Medvedev imati podršku sadašnjih ljudi u FSB-u.
XS
SM
MD
LG